Корнелия Нинова: Дори и в криза има управляващи и опозиция

Мар 21, 2020 Новини БСП в медиите 0 712

В този момент използването на Държавния резерв е изключително необходимо

”Дори и в криза има управляващи и опозиция. Готови сме да подкрепим всичко разумно за България, за икономиката, за засегнатите работници, но няма да бъдем част от безхаберието, некомпетентността и лобизма. Да е ясно - отговорността се носи от ГЕРБ и ОП. Настояваме за актуализация на бюджета и в парламента да се представи какво е финансовото състояние на държавата. Информацията от премиер и министри е противоречива, трябва да я изясним. В средата на февруари министър Горанов отчете милиард и половина лева бюджетен излишък, а онзи ден премиерът заяви, че вече сме на три милиарда и половина лева дефицит. За месец да изхарчиш пет милиарда, без никакво обяснение къде са тези пари, е просто абсурд", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио.

Лидерът на левицата коментира, че БСП критикува идеята на правителството авансово да се внасят вноски по данък "печалба" на базата на декларации от 2018-та година. Нинова напомни, че тогава бизнесът и икономиката бяха във възход, но че сегашната ситуация е друга и коментира предложението на управляващите като "тотален абсурд".

"БСП предложи замразяването на плащането на битовите сметки на хората заради невъзможност да платят, в противен случай те ще трупат лихви. Нашето предложение беше до един месец след приключване на извънредното положение, с идеята, че месец след приключване на извънредното положение, работещите ще са получили първата си пълна заплата и отново биха могли да погасяват своите задължения. Не ограничаваме тези, които могат да заплатят своите сметки, да го направят. В редица държави по света се отлагат плащания на данъци, осигуровки и т.н. Ние намираме това като уместно държавническо поведение", подчерта лидерът на социалистите.

Тя коментира, че решението от вчера е да удължат сроковете за подаване на декларации и че новото условие е да се плащат авансови вноски на базата на прогноза за 2020-та година, която всеки един следва сам да изработи. Поясни, че в случай на некоректна прогноза, в последствие хората или ще доплатят необходимото, или ще им бъде възстановено надплатеното.

"Очевидно в момента на гърба на хорската трагедия - болест, смъртност и проблеми, някои ще правят пари. Виждате, че в момента има спекула на пазара - за момента основно в сферата на маските и дезинфектантите, но не дай си боже да се разрасне кризата, неминуемо ще се разрасне и спекулата. Нашето предложение за спекулата - пазарна цена и до 15% надценка. Идеята на правителството - 130 стоки, т.нар. "малка потребителска кошница", плюс някои други най-важни в този момент, да им се определи пределна цена. Това са подходящи мерки за извънредно положение. Ние подкрепихме това предложение, но правителството го оттегли, както и не подкрепи нашето за спекулата", изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че предложението на управляващите, с което се ограничава свободата на словото е прекалено и неясно. "В този момент използването на Държавния резерв е изключително необходимо. Когато Държаният резерв освободи необходими на пазара стоки, той ги дава на стокова борса. Там те се купуват от фирми и след това се препродават на двойни и тройни цени. Това е сбъркан механизъм. Нашето предложение - да се възползваме от нормативната уредба за организиране на действията на Държавния резерв, където се казва, че в такива случаи може тези стоки да се дават безвъзмездно на болници, на лечебни заведения, на домове за социални услуги и т.н., но се дават безвъзмездно. И това наше изключително разумно предложение отхвърлиха вчера. Всеки министър предлага мерки хаотично, взаимно изключващи се, неподредени. Нямат ясен план за справяне с кризата и нейните последици”, каза още Нинова