БСП: При изкарване веднъж армията на улицата – трудно става нейното връщане

Мар 20, 2020 Новини БСП 0 646

20.03.2020

 „Участието на армията в битката срещу заразата беше един от най-големите препъникамъни в днешните дебати. За съжаление управляващите не направиха разлика между извънредно положение и военно положение. По силата на Закона за отбраната и въоръжените сили, армията има своите функции. Беше излишно да се включват текстове в закона, които да уреждат допълнителни полицейски функции на военните служители“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов пред Нова телевизия. По думите му тези действия могат да увеличат паниката сред гражданите. Той допълни, че включването на армейски части означава, че управляващите нямат доверие на българските граждани. Социалистът подчерта, че това е крайно безсмислена и неефикасна мярка. „При изкарване веднъж армията на улицата – трудно става нейното връщане“, смята още Иванов.

Депутатът от левицата обърна внимание, че налагането на подобни текстове, без да е възникнала нужда, поставя въпроса дали не вървим към режим на пълномощията. Той акцентира върху това, че народните представители трябва да дават пример на българските граждани, тяхната работа не бива да се преустановява и че в спешен порядък могат да гласуват допълнителни промени.

Иван Иванов подчерта, че част от предложенията на ПГ на „БСП за България“  са били приети от управляващите. Няма да се налагат финансови запори върху физически лица и лечебни заведения. „Най-уязвимите групи в нашето общество трябва да бъдат защитени в такава ситуация. В това отношение могат да бъдат спокойни“, заяви той.

По повод предложението за един месец отсрочка по кредити, което не беше прието от народните представители, Иванов коментира:  „ВМРО не можаха да прекарат предложението си. Това означава, че има сериозни търкания в самата коалиция. Ние сме „за“ всички мерки, които биха облекчили всички български граждани."

„Беше създаден хаос в правна комисия вчера, днес се запознавахме в движение с предложени текстове. Голяма част от бях бяха спорни. Има такива, които позволяват Министерството на вътрешните работи да проследява, подслушва граждани при неспазване на карантината. Мерки, които са доста спорни и ще коментираме доста в тази посока. Има мерки, които засягат и бизнеса. Готовността на управляващите да реагират  в тази ситуация клони към нула“, категоричен бе Иванов.