Крум Зарков: Кому е нужно да се плашат медиците с Наказателния кодекс или хората с армията

20.03.2020 г.

„Идеята на извънредното положение, закрепена в Конституцията, е че при него чрез закон могат да се ограничават определени права и свободи на гражданите, но тези ограничения на права са изключение и се правят само когато няма никакъв друг начин. Наблюдава се обаче в публичното говорене и в законотворчеството отношение, обратно на този принцип – бърза се да се ограничат права, за да се презастраховат от евентуалното разпространение на вируса“. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, от трибуната на Народното събрание. Той подчерта, че БСП е готова  да подкрепи всяка една мярка, която ще ограничи разпространяването на тази зараза, но не трябва да се подхожда с лека ръка, когато става дума за ограничаване правата на гражданите.

Според него българските граждани са отговорили на апела на отговорните институции и на собственото си самосъзнание и са се дисциплинирали. „По улиците и навсякъде около нас без паника те следват указанията на Щаба в огромната си част и се опитват спокойно да посрещнат и да преодолеят тази криза. Защо непрекъснато трябва да се плашат с някаква тояга, била тя нови и нови рестрикции или нови и нови органи, които да налагат тези рестрикции? Кому е нужно да се плашат медиците с Наказателния кодекс или хората с армията?“, попита Зарков. По думите му няма нужда от подобни параноични действия и те по-скоро създават обратен ефект.

Кольо Милев: На армията не трябва да се възлагат полицейски функции

„Против сме предложението военнослужещите и въоръжените сили да участват в прилагането на противоепидемични мерки. Предлагам то да бъде изтеглено”. Това заяви  народният представител от ПГ на „БСП за България“ ген. Кольо Милев във връзка с предложението военнослужещите и въоръжените сили да участват в прилагането на противоепидемичните мерки. Той припомни, че всички мерки, заложени в това предложение, ги има до едно в Закона за отбраната и въоръжените сили. „На армията не трябва да се възлагат полицейски функции. Армията, като високо организиран институт, трябва последна да се намеси при извънредно положение”, заяви Кольо Милев.

Иван Иванов : Нека не събуждаме страховете на гражданите

„Преди седмица взехме решение за въвеждане на извънредно положение в страната, а не на военно положение. Включването на армията в  този процес може да събуди страховете на гражданите за това, което предстои. С подобен род предложения, приети по тъмна доба, както вчера, влизаме в режим, който Европа познава – режим на пълномощията”. Това заяви народният представител Иван Иванов от трибуната на Народното събрание. Той подчерта, че в момента се дават много права на органи за решения,  които Народното събрание може да вземе при определено положение.  „Опасявам се, че приемането на подобни текстове променя функциите и философията на решението, което взехме преди 1 седмица. БСП смята, че това предложение трябва да бъде отхвърлено. Нека не даваме повод на българските граждани да се притесняват още повече”, завърши Иван Иванов.