Филип Попов към управляващите: Водите парламента до хаос

20.03.2020

„Няма да подкрепим дори и заглавието на законопроекта. На практика днес гледаме изцяло нов закон, различен от този, който гласувахме на първо четене в сряда”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов от трибуната на Народното събрание относно Закона за мерките за извънредно положение. Той обясни, че законът е друг от заглавието до преходни заключителни разпоредби : „Това доведе до хаос вчера в Правна комисия, до невъзможност за представяне на годен за работа доклад на членовете на правна комисия, до неразбиране на самите членове, камо ли на българските граждани какво се гласува. Днес ни се представя този доклад по закон, който на практика обезмисли онзи ден какво гласувахме на първо четене”. Попов обясни, че това е изцяло в нарушение на всички нормални процедури, в които следва да работи Народното събрание.

Явор Божанков: Отношението на управляващите е безотговорно и това ще даде отражение върху българските граждани

В Правна комисия народните представители гласуваха текстове, които не разбираха

„Това, което стана в Правна комисия вчера, е срамно. Работната група успя да обсъди само 10% от текстовете, останалите не бяха обсъждани. В комисия, с два различни доклада, пет хвърчащи листа и устен преразказ от референтите, народните представители гласуваха текстове, които изобщо не разбираха. В критичен момент за България, когато дължим на хората качествено законодателство, което ще има отражение с години върху икономиката ни, народните представители не знаеха какво гласуват“. Това каза Явор Божанков, народен представител от ПГ „БСП за България“, от парламентарната трибуна.

Божанков каза още, че самата комисия е била прекъсвана два пъти и работата е започвала отначало. „Самият министър Кирилов от ГЕРБ определи състоянието като саботаж. Скандали последваха между самите управляващи. В тази ситуация не се проведе адекватно заседание. Изводът е един – отношението е безотговорно и това ще даде отражение съвсем скоро върху българските граждани“, категоричен бе депутатът.

Валери Жаблянов с призив: Работата на Народното събрание да се приведе във вид, достоен за българската държава

„Днешното заседание представлява интерес за цялата българска нация. Ако ние допуснем по този начин да изглежда най-високият орган в държавата, какво ще искаме от нашите съграждани?“ Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов от трибуната на Народното събрание. Той призова работата на НС да се приведе във вид, достоен за българската държава.