Явор Божанков: Държавата прехвърля изцяло тежестта на кризата върху бизнеса и гражданите

Мар 20, 2020 Новини БСП в медиите 0 745

Действия и закони срещу спекулата още липсват

"Подкрепяме напълно анти-епидемичните мерки на управляващите. По отношение на икономическите мерки - имаме различна визия. Според нас държавата в момента прехвърля изцяло тежестта на кризата върху бизнеса и гражданите, а тази политика е грешна и тя ще се усети през следващите седмици от всеки български гражданин", каза Явор Божанков, депутат от ПГ на "БСП за България", пред БНТ.
 
Депутатът на левицата подчерта, че потърпевши, особено в първите седмици, ще бъдат най-вече българските работници. Напомни за множеството случаи, на които всички сме свидели в последните дни, при които работници не желаят да работят в предлаганите им условия на труд и в пълната липса на елементарни предпазни мерки и средства.
 
"В подобна криза държавата харчи много средства и заради извънредните мерки се харчат без обществени поръчки. Затова ние предложихме актуализация на бюджета - българският парламент да упражнява контрол и да има прозрачност как тези огромни публични средства се харчат в момента", каза още Божанков.
 
Депутатът напомни, че въпреки настоятелността и редицата конкретни мерки на БСП, действия и закони спрямо спекулата все още липсват. Изрази опасения, че предвид трудната ситуация и поради създадения дефицит очаква много търговци да се опитат да се възползват.
 
"По отношение на бизнеса, не смятам, че взетите мерки го облекчават. Напротив, аз смятам, че в момента огромна част от тежестта се прехвърля към него и че той ще плати най-голямата цена в следващите седмици. Именно, ще сме свидетели на огромни щети в българската икономика, които не зная дали българският бизнес ще е способен да понесе", завърши Явор Божанков.