Правителството няма никаква стратегия за развитието на страната

Сеп 25, 2010 Новини БСП 0 1541

  Ключово е възстановяването на доверието в политическия процес и политическите институции, заяви Георги Пирински при обсъждането на Проекта на Тезиси на Основните параметри на Левия проект „България 2020 - европейска социална държава"   За да реализираме визията на БСП за това каква България искаме да видим след 10 години, трябва да започнем работа още от днес

 

Ключово е възстановяването на доверието в политическия процес и политическите институции, заяви Георги Пирински при обсъждането на Проекта на Тезиси на Основните параметри на Левия проект „България 2020 - европейска социална държава"

 

За да реализираме визията на БСП за това каква България искаме да видим след 10 години, трябва да започнем работа още от днес. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията. Социалистите обсъдиха Проекта на Тезиси на Основните параметри на Левия проект „България 2020 - европейска социална държава".  Лидерът на БСП изтъкна, че за съжаление българското правителство не просто отказва дискусия за развитието на страната, а на практика реализира политика, която води България към латиноамерикански, а не европейски модел. „Отиваме към едноличен режим, който води голяма част от хората към обедняване. Управляващите прехвърлят тежестта от кризата и от грешките си върху гражданите", заяви Станишев. По думите му при нарастващото обществено недоволство, този режим разчита на страха като инструмент за политическа власт и политическа стабилност. „Основният проблем на това правителство е, че нямат никаква стратегия и никакъв план", категоричен беше председателят на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че представеният пред Националния съвет тезисен материал отговаря на две основни задачи. Първата е поставена на предишното заседание на Конгреса - БСП да премине по новата програма към конкретни политики. Втората цел е партията да представи пред обществото своята визия за България към 2020 година и да очертае рамката на основните принципи и политики, които левицата би реализирала през периода. Лидерът на БСП отбеляза, че материалът трябва да бъде обърнат към проблемите на днешния и на утрешния ден. „Трябва да покажем какви поуки сме извлекли от 20-те години преход, в това число от участието на БСП в управлението 2005г. - 2009г., как оценяваме състоянието на страната и какво искаме да направим, за да се промени към по- добро", заяви Станишев.

Председателят на БСП определи като полезна оценката на 20-те години преход, която се дава в материала. „Повечето българи се чувстват ограбени и измамени и виждат по- лош живот за себе си в резултат на това, което се случи", изтъкна Станишев. По думите му неолибералният фундаментализъм, който е доминирал като политика и философия на прехода, е една от причините за многото неуспехи. Станишев изтъкна, че при предишното управление, независимо от сложната коалиционна формула, са направени усилия де се изведат на преден план социалните въпроси, социалната политика и принципите, които БСП споделя.

„Ако говорим за това каква икономика искаме да видим след 10 години, трябва да се каже ясно, че старите източници на растеж, вече са достатъчно изчерпани", заяви Станишев. По думите му България не може да догонва останалите страни от ЕС, опирайки се на ниското заплащане на труда и данъчните бонуси. Според лидера на БСП естествените предимства на страната ни като климат и географско положение не са достатъчни, за да гарантират развитието на България като страна със средноевропейско качество на живот. „В този смисъл материалът правилно извежда акцентите по отношение на източниците на икономически растеж, на финансовата политика и разбирането, че функционираме в пазарна икономика, но не приемаме пазарното общество", отбеляза Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че в материала силно се акцентира и  върху темата за „зелената икономика". Според Станишев тази задача е много трудна за реализиране. Затова предишното правителство се постара целите, които се поставят пред страната ни, да бъдат по- реалистични и да не обременяват гражданите. Лидерът на социалистите изтъкна още, че качеството и достъпността на образованието не са на нужното ниво. По думите му не се създава работна сила, която може да даде висока производителност на труда и да създаде перспектива за младите хора.

„Най- важно от гледна точка на нашата идентичност е отстояването на европейския модел на демократична и социална държава", заяви Станишев. По думите му под натиска на европейската десница се поставя въпросът дали може европейската социална държава да функционира и не е ли прекалено скъпа. „Ние, българските социалисти като част от европейското социалистическо семейство не приемаме този подход на десницата", категоричен беше Станишев. По думите му фискалните цели не могат да бъдат самоцел. Лидерът на БСП изтъкна, че фискалният фундаментализъм, какъвто видяхме особено през миналата година, води до срива на цели системи в България, като здравеопазването например. По думите на Станишев българското правителство прави точно обратното на това, което прави ЕС като цяло. В кризата Европа засили публичните разходи и  увеличи дефицита, за да се запазят работните места и да оцелеят икономиките. Сега постепенно се намаляват дефицитите. В България се прави обратното, което нанася щети на икономиката, на пазара на труда и на социалните сфери. „Това не може да го приемем", категоричен беше председателят на БСП.

Станишев изтъкна, че данъчната политика е на първо място инструмент за постигане на конкретни цели. По думите му в предишния мандат ниските данъци са били инструмент за привличане на инвестиции, за увеличаване на доходите на хората, за увеличаване на приходите в бюджета и за да се реализират именно социални политики. „Естествено е, че за социалистите и социалдемократите прогресивното облагане е по- справедливо. Но то може да се реализира, когато всички останали институции, които създават икономическата и бизнес средата и обществените отношения функционират така, че хората искат да си плащат данъците", добави Станишев.

При представянето на тезисите членът на ИБ на НС на БСП Георги Пирински определи като ключово възстановяването на доверието в политическия процес и политическите институции. Пирински изтъкна, че когато в България е постиган качествен растеж, той е бил в резултат на мобилизиране на част от обществото около определена кауза. „Трябва да поставим пръст в раната и да кажем, че начинът, по който функционира сега политическият модел, отказва хората да се ангажират с политика", заяви членът на ИБ. По думите му политическият живот в България трябва да стане ангажимент за всеки един гражданин, трябва да се провокира интересът и на младите хора.

Пирински заяви, че предназначението на тезисите е да бъдат начална стъпка към една много сериозна и аналитична работа в рамките на партията. „Ние трябва да се постараем да привлечем интереса и нагласата на структурите на нашата партия, на областно и общинско равнище, за вглеждане в процесите, които протичат в страната днес. Няма съмнение, че ние трябва да осигурим нужната приемственост от това, което е постигнато", каза Пирински. Той посочи, че трябва да бъдат преодолени негативните аспекти на неолибералния модел. Като отговор материалът предлага социална държава, конкурентна икономика и програмен бюджет.

Според Пирински темата за Конституцията е актуална и днес, когато по думите му е на лице целенасочена атака срещу основния закон на страната. Според него тази атака е в разрез с интересите на гражданите. „Зад атаката личи желание да се развиваме не по закон, а по заповед", изтъкна Пирински. Според него въпросът за Валутния борд на даден етап може да бъде дискутиран, макар за момента обсъждането му все още да предизвиква прекалено остри реакции. Георги Пирински уточни, че за предстоящия Конгрес заедно с тезисите ще бъде подготвена и политическа декларация.

„Трябва да заявим къде точно искаме да стои България в посоката, в която се движи Европа", изтъкна евродепутатът Ивайло Калфин. Той изброи пет основни европейски теми, по които страната ни трябва да има своя отговор. Първите четири са икономика, екология, образование, демография. „Петата тема влезе в европейската стратегия благодарение на ПЕС. Това е темата за социалната държава", изтъкна Калфин. По думите му европейските социалисти са настоявали в стратегията да влезе като основен проблем заетостта, солидарното общество и грижите за социално слабите. Според Калфин е важно хората да имат повече възможност да участват в парването на политика.