Проф. Георги Михайлов: Ситуацията с коронавируса е тест за обществото и предизвикателство за политическите сили и експертите

Мар 15, 2020 Новини БСП в медиите 0 711

15.03.2020 г.

"Ситуацията с коронавируса е тест за обществото и предизвикателство за политическите сили и експертите. Мерките, които се взимат и предстои да бъдат взети, е изключително важно да бъдат адекватни и експертни", заяви проф. д-р Георги Михайлов, депутат от ПГ на "БСП за България",  пред Канал 3.


Проф. Михайлов обърна внимание, че има няколко различни ракурса на разглеждане на ситуацията, като водещите са експертния и политическия, но налице е и обществен. Депутатът напомни, че БСП е била политическата сила коригирала по същество взетите законови мерки, както и техния срок и тяхната съобразителност с духа и буквата на Конституцията. Д-р Михайлов подчерта, че по-важните мерки и действия в случая са оперативните и експертните.

"Предприе се извънредно положение, именно за да се предотврати критично положение и по-сериозен момент", продължи депутатът на левицата.

Проф. Михайлов напомни, че при над 80% от пациентите болни от коронавирус, инфекцията минава леко и те почти не усещат, че са боледували, както и че при тях са налице минимални симптоми. Около 15% имали клинични симптоми, но не се нуждаели от лечение в клинични условия. Според него едва около 5% вече се нуждаят от реално лечение в клинични условия. Депутатът на БСП коментира, че не трябва да се тръгва с идеята, че всеки човек, заболял от коронавируса, следва да постъпи в лечебно заведение. Подсети и да не се забравя, че освен коронавирус, на територията на България циркулират локални вируси и че едва до края на миналата седмица бе налице грипна ваканция от локален вирус.

"Всяка една епидемия има своя пик. Важното е какви мерки ще вземат политическите сили и всички специалисти по темата, както и пикът да не бъде висок и да бъде достигнат плавно. Взривът от една мащабна инфекция е част от опастността, но ние трябва да търсим баланса. Големият проблем за нацията ще са икономическите последствия от коронавируса", каза д-р Михайлов.