ПГКБ пуска сигнал срещу Цецка Цачева до Комисията по парламентарна етика

ГЕРБ с нов лобистки законопроект   Пускаме сигнал до Комисията по парламентарна етика срещу председателя на парламента Цецка Цачева

ГЕРБ с нов лобистки законопроект

 

Пускаме сигнал до Комисията по парламентарна етика срещу председателя на парламента Цецка Цачева. Това обяви в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тя аргументира решението на левицата като напомни случая, при който Цачева не упражни правото си за контрол върху Държавен вестник и така беше публикуван в противоречие с всички норми подправен Законът за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Нинова напомни, че председателят на парламента допусна да се гледа Закона за националния архивен фонд в противоречие с конституцията, след което Конституционният съд го отмени. „Чашата преля от факта, че госпожа Цачева ни е върнала до сега 71 въпроса и питания към министър-председателя и министрите, без никакво основание, в нарушение на правилата на Правилника за работа на Народното събрание", заяви депутатът от левицата. По думите на Нинова, Цачева без основание отнема думата на народни представители от опозицията и  не им дава думата, когато са я поискали по надлежния ред. „Връща всички неудобни въпроси и питания към министри и към премиера, очевидно, за да им ги спести и защото те нямат отговор", добави Нинова. Тя  изтъкна, че Цачева грубо нарушава Правилника за работа на парламента и конституционни норми и превръща Народното събрание в патерица на изпълнителната власт. „Пречи ни като народни представители да си изпълняваме задълженията и конституционните права", отбеляза Нинова. По думите й сигналът, подаден от социалистите, ще е тест дали Комисията по парламентарна етика е независима и обективна, или отново ще разпъне политически чадър над управляващите.

Антон Кутев изрази възмущението на Коалиция за България от опитите на ГЕРБ да прокарат пореден лобистки закон по време на заседанието на Комисията по култура и медии. Кутев обясни, че става дума за поправка в Закона за авторското право и сродните му права. Депутатът изтъкна, че според европейски директиви и българския закон, който действа от 17 години насам, има клауза според която, тъй като не могат да се проследят авторските права на индивидуалните средства като iPod-и и ксерокси, ЕС и България са предвидили плащане на минимален данък от вносителите на такава техника. Този  данък влиза във фонд „Култура" и авторските права се осребряват. С внесения проектозакон на ГЕРБ обаче този текст се отменя. „Това означава, че всички вносители на такава техника се освобождават от този данък", обясни Кутев. Той изтъкна, че законопроектът е бил одобрен единствено с гласовете на депутатите от ГЕРБ. На комисията са присъствали над 40 представители на браншови и неправителствени организации от сектора, които работят с колективни права и които също са били против отпадането на чл. 26 от действащия закон. Според Кутев облагодетелстваните от поправката са фирми вносители и производители на техника, която може да пренася индивидуални записи. „Призоваваме министърът на културата да се ангажира и да изтегли този законопроект", призова Петър Курумбашев.