Таско Ерменков: Протестите на медицинските сестри бяха провокирани от бездействието на министъра на здравеопазването

Мар 07, 2020 Новини БСП в медиите 0 654

07.03.2020 г.

"Ние винаги сме подхождали разумно и отговорно към държавната политика и най-вече към интересите на хората. Дали сестрите са били провокирани? Ако под провокация се разбира действията или бездействията спрямо техните интереси- да, те бяха провокирани от бездействието на министъра на здравеопазването. Диалогът вече стана недостатъчен и хората предприеха действия. Премиерът им беше обещал 50 милиона лева, само че те станаха 6 милиона. Тези 6 милиона после се увеличиха чрез пари от касата, което за пореден път доказва, че тази система е сбъркана изначално." Това каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков в Панорама по БНТ.
Той обърна внимание, че проблемът не е до минимална заплата, а  е до справедливост в разпределението на доходите. Напомни, че държавните и общински болници получават нископлатени патенти, поради което парите при тях не достигат, докато скъпите патенти се прехвърлят към частните болници.
"Още от 2017-та година сме внасяли решение за сваляне или преразглеждане на санкциите спрямо Русия. Последното ни предложение по този въпрос датира от юли 2017-та, но така и не беше разгледано и сега използваме момента отново да го върнем в дневния ред. Това не е русофилска политика или действия в защита на нейните интереси, а политика към интересите на България и Европа. Ето, ние сме записали като предложение и свалянето на контрасанкциите от Русия към нас също", коментира депутатът от левицата.