Антон Кутев : Над 60% от българите искат санкциите срещу Русия да отпаднат

04.03.2020 г.

„Санкциите не са добра форма на междудържавни отношения, а  към Русия са  и доста по- проблематични. Те не са ефективни. Закъснението, което имаме от половин година в разглеждането на тази точка доведе до това, че тя е съвсем навреме в европейския дневен ред в момента, защото част от санкциите изтичат през март, друга през юли”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от трибуната на Народното събрание по повод предложението на левицата санкциите срещу Русия да бъдат отменени.

„Ние искаме парламентът, като представител на гражданите в България, да заяви своята подкрепа за промяна на тези политики. Над 60 % от българските граждани са против санкциите срещу Русия”, обяви Кутев.  Той подчерта, че вече  6 години се вижда, че тези санкции не работят, а напротив ограничават  икономически страните от ЕС. ” В случая с България това се вижда много ясно. Русия е главното място, от което внасяме суровини за нашия пазар. Ограничавайки достъпа на суровини от там, ние нанасяме вреда на нашата икономика. В същото време ограничаваме достъпа си до един 180 милионен пазар. Това не е цивилизованият начин, по който Европейският съюз да общува с Русия. Много големи държави, включително Франция, се обявяват срещу санкциите. Трябва да намерим пътя, за да възстановим нашите изконни връзки с Русия”
, завърши Антон Кутев.

Румен Гечев: Въпреки санкциите, Северен поток 2 е завършен, а ние погребахме Южен поток

"Направих сравнителен анализ как са се отразили санкциите на обема на търговията с Русия на различните групи стоки - най-много е паднал оборотът на продукти, свързани със селското стопанство. Това означава, че страните, чийто дял на селскостопански продукти е бил най-голям към Русия, са платили най-висока цена. Тези страни не са Германия или Франция, а България". Това каза Румен Гечев, народен представител от ПГ "БСП за България", от парламентарната трибуна.  

Той посочи, че освен това, Германия и Франция са увеличили своите инвестиции в Русия и то след влизане в сила на санкциите. "Немците са инвестирали прец 2019 г. 3,3 млрд. евро в Русия - само за една година. В същото време Франция увеличава инвестициите си в Русия в областта на експлоатирането на природни ресурси в Арктика. Френски и немски фирми активно участват в изграждането на Северен поток 2 - с инвестиции, с технологии и с експерти. А когато канцлерът Меркел и президентът Макрон казаха, че Северен поток 2 ще бъде завършен, той е завършил. А ние погребахме Южен поток", каза още проф. Гечев.

В заключение той подчерта, че в икономическата теория няма нито един случай, в който икономическите санкции да са свършили някаква работа, освен да помогнат на страната, която е санкционирана.

Александър Симов : Политиката на санкции се провали

„Призовавам всички парламентарни групи да подкрепят предложението на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия. Политиката на санкции се провали. Тя не работи и е крайно време да бъде премахната”. Това заяви в Народното събрание говорителят на ПГ на „БСП за България“ Александър Симов. Той обясни, че ако санкциите отпаднат, ще се разреши едно неравенство в Европейския съюз : „Големите страни членки спокойно заобикалят санкциите, търгуват с Русия и правят големи проекти с нея, а по-малките страни в ЕС са в ролята на чакащите милостиня да имат отношения с Русия”. Симов припомни, че  преди няколко седмици излезе проучване на международен социологически център, в което се казва, че  73% от българите се отнасят положително към Русия. „Ако предложението на БСП се приеме, това ще бъде в съзвучие с огромна част от българските граждани”, заяви Симов.