Явор Божанков : Във всички кризи ГЕРБ нямат план за действие

Фев 29, 2020 Новини БСП в медиите 0 754

29.02.2020

 „Виждаме как ГЕРБ се провалят системно във всички важни системи на държавата. И в ситуацията с коронавируса, както и в другите кризи, управляващите нямат план за действие. Във всички кризи ГЕРБ нямат план за действие. Проблемът чука на вратата, а властта започва да действа постфактум. Както една партия прави едно нещо, така прави и всички останали. Няма как да очакваме в една кризисна ситуация, каквато е коронавирусът, те да имат различен тип действия”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред Дарик радио. Той припомни, че чак сега управляващите започват да уточняват да се плащат ли болнични, кой ще ги плаща, дали има осигурени средства за това или не.

„В България имаме огромен проблем с върховенството на закона, защото над правилата е Бойко Борисов, който има последната  дума. Затова сме и в тази ситуация – хората около София гласували за кмет на София- значи няма  да плащат винетки. Аз съм от Великотърновска област, жителите там  питат защо в Банкя не трябва да плащат винетки, а те трябва да плащат?”, коментира Божанков. Той бе категоричен, че законът трябва да се спазва такъв- какъвто е. Народният представител даде пример и с протеста в Лясковец, където работещите в завод са принудени да плащат винетки, защото работното им място се намира само на 200м. от града : „Не може един човек да определя кой, кога и как да плаща спрямо позицията му на брадата, ретроградния Меркурий и своето субективно настроение. Това е недопустимо”.

 Явор Божанков коментира и занижените очаквания на управляващите от събираемостта  от тол системата. „Член съм на правна комисия и повече от година определяме правилата, по които ще се ценообразува и плаща системата. Правителството обяви, че ще събере 1 милиард и 200 млн. лв. от тол такси и България ще има хубави, добри пътища. Тогава попитах управляващите от ГЕРБ как ще ги ценообразуват, кой ще плати този милиард и не получих отговор, което значи, че те или не знаят, или не искат да кажат. Към днешна дата се оказа, че те не знаят”, заяви Божанков.

Според народния представител прекият избор на председател на БСП е демократична и полезна процедура : „При нас се обсъждат водените от партията  политики и дали те са правилни. Така трябва да бъде в една демократична партия. По-скоро обратното е притеснително, когато лидерският въпрос не е на дневен ред, както е в ГЕРБ, където стои един вожд и никой не му оспорва властта. Това е тревожно и  навява на едни други времена”.  Божанков бе категоричен,  че вътрешните избори в левицата са нормален процес, който не разсейва партията от най-важните въпроси.