Корнелия Нинова: Г-н премиер, не можете да направите една модерна реформа като хората

Отговорността за провала на тол системата е лично на Борисов

Както знаете, всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето си с поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш – яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората - по-качествени пътища, за да пътуват спокойно.

Вместо тези добри намерения, се получи хаос, напрежение и протести. Три пъти  стартирате тол системата и трите пъти се провалихте. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола, и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел – повече проходи в бюджета. Частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 милиона лева, които можеха да влязат в бюджета. Транспортната инфраструктура е стратегически обект за националната сигурност и трябва да има контрола върху него.Още по-лошо, частни оператори ще държат в ръцете си цялата информация за транспортното движение на стоки, хора и услуги в България. Как ще я използват, можем само да гадаем.

На второ място са транспортните фирми. Те са в пълна неяснота какво ги очаква от 1-ви март. Бордови устройства, които уж трябваше да са взети под наем, но още ги няма. GPS, които не вършат работи, защото една фирма, която трябва да  спечели от това трябва да бъде уредена. Хаосът е пълен. 

За хората – Министерски съвет прие Решение, с което определи обхвата на пътищата. Изненадващо се оказа, че хората в кварталите на София трябва да плащат, за да отидат до центъра, а малките населени места около Пловдив и Русе също да плащат за 200 м отсечка, за да пътуват до общинския център. На общините, от друга страна, прехвърляте отговорности, без те да имат финансова възможност в бюджета им, за да ги изпълнят.

Изводът - Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 милиона лева.

Г-н премиер, не можете да направите нито една модерна реформа като хората. Здравната се провали, административната доведе до хаос с касови апарати и наредба №18.  Факт е, че нито една реформа не сте направили като хората. Ефектът от тях е обратен. Всичките ви реформи са допълнително натоварване с плащане от хората, без срещу това да има подобряване на услугата, за която плащат. Печалбите от тези допълнително събрани пари отиват в частни джобове. 

Вчера казахте: “Утре ще отменя тол системата и винетките“. 

Г-н Борисов, за 10 години управление, тотално унищожихте принципите на правовата държава и парламентаризма – Вие не можете персонално да отмените тол системата и винетките, защото това е закон, приет от Народното събрание. Вместо да отмените това, което можете – а именно решението на МС, не го правите. Пращате глашатаи по мегданите, за да обявяват на хората да не изпълняват законите. В същото време искате да отмените закон, което не е Ваше правомощие. Вие може да наредите на ПГ на ГЕРБ какво да направят, за Обединените патриоти вече не съм сигурна, че може да им наредите каквото и да е. Но тъй като лично поехте и този проблем, лично няколко пъти отменяхте разпоредби на закони и подзаконови нормативни актове, лично се срещахте с превозвачи то се налага и днес да поемете лично отговорност и да обясните на българското общество какъв е този хаос и по какъв начин ще го подредите.