Таско Ерменков: Без правителствена стратегия за енергетиката, цените ще са европейски, а доходите - български

Фев 26, 2020 Новини БСП в медиите 0 803

26.02.2020 г.

"Либерализация беше и се прави в името на потребителя. Монополите от едно време са разделени. Лошото обаче е, че управляващите  не са готови и прибързват с тази либерализация. Миналата година дадоха на малките и средните предприятия да излязат на свободния пазар и те бързо се върнаха към регулирането, защото очевидно там не им харесаха цените." Това заяви народният представител от ПГ на" БСП за България" Таско Ерменков пред БНТ.
Депутатът от левицата предвижда, че цената на електроенергията за съжаление ще се повиши. "От политиката на правителството зависи по какъв начин това увеличение ще бъде социално поносимо. Цената на електроенергията е елемент от социалния баланс на едно семейство. Ако продължаваме да сме на последно място по доходи, цените ще са европейски, а доходите - български", изрази мнение Ерменков.
"Липсва виждане на правителството какво трябва да направи по отношение на въглищните централи, които формират 42 % от енергийното производство на страната. Когато правителството си направи домашното, тогава да си заяви мнението пред европейските институции и да защити българския интерес", каза още Ерменков.
"Работата на ТЕЦ-овете е жизнено необходима за икономиката на България и не може да бъде заменена. Можем да ги заменим, но каква ще е цената? Те са базови, тяхната мощност не зависи от това дали има вода, слънце или вятър. Зелената сделка е все още идея, по която се преговаря. Зелената сделка е част от устойчивото развитие, което включва още икономически просперитет и социално развитие. Ако обърнем внимание само на екологията, която е много важна, един ден ще имаме прекрасен въздух, но няма да има кой да го диша", смята народният представител.