Димитър Данчев: Разбирам недоволството на ГЕРБ към думите на президента - истината боли

Фев 21, 2020 Новини БСП в медиите 0 667

21.02.2020 г.

"Виждате какво се случва в последните месеци в страната - има създаден хаос практически във всички системи на държавното управление и очевидно, за да се отклони вниманието от този хаос, се разпалва война между институциите. Гневната декларация на парламентарната група на ГЕРБ по отношение на шествието, което организира президентът Радев по повод годишнината от гибелта на Васил Левски, не беше нито необходима, нито адекватна, а по-скоро се търси повод да се атакува президентската институция". Това каза Димитър Данчев, народен представител от ПГ "БСП за България", пред БНТ. Той подчерта, че БСП по никакъв начин не одобрява освиркванията, които са се чули на шествието.

Според Данчев управляващите проявяват ревност по отношение на одобрението, с което се ползва президентът от страна на хората. Той посочи социологическите проучвания, според които президентската институция има най-високия рейтинг сред всички институции в държавата. "Разбирам недоволството на ГЕРБ към това, което говори президентът - истината боли понякога, но е по-добре да си я кажем. Той съвсем честно и откровено пред българските граждани споделя проблемите в управлението на страната - като институцията, избрана по мажоритарен начин, има най-голямото право в нашето общество да бъде говорител на нацията и да споделя тези проблеми и тревоги на обществото", каза още народният представител от левицата.

"За пръв път в България ще се проведе пряк избор на председател на партия. В БСП това ще се случи по един професионален и демократичен начин - имаме Централна комисия за провеждане на избора, която се занимава с всички организационни въпроси, свързани с изборния процес", сподели Данчев. Той припомни, че изборите ще се проведат на 26 април и на тях ще може да гласува всеки социалист. Димитър Данчев подчерта, че  това е една европейска практика, тъй като не малка част от партийните лидери в Европа се избират именно чрез пряк вот на членовете.