Петър Витанов след срещите в Брюксел: Всеки опит БСП да бъде определена като антиевропейска партия е провален

Левицата в България се възприема като много сериозна опозиция

„Темата „корупция” е темата, която вълнува България. В България има усещане за безнаказаност и когато посолството на САЩ анонсира, че има висши държавни чиновници , които ще бъдат огласени, обществото очакваше раздаване на справедливост. Това като че ли остана неоправдано”. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНТ. По думите му е останало усещането, че България не може сама да се справи с корупцията.  „В момента няма ефективна политика за справяне с корупцията и ние също сме против Механизма за сътрудничество и оценка. Против сме, защото не е ефективен, изчерпан е от съдържание и дискриминационен”, категоричен е Витанов.  

За срещите в Брюксел с председателя на левицата Корнелия Нинова миналата седмица, Витанов коментира: „БСП с председателя си отиде там, за да заяви позициите си по темите, които определят европейския обществен  ред. Проведохме  срещи на най-високо равнище. Имахме среща  с председателя и зам.-председателя на ЕП – Давид Сасоли и Клара Добрев, както и с председателя на политическото ни семейство Ираче Гарсия.  Могат да бъдат направени два извода. Първият е, че всеки опит БСП да бъде определена като антиевропейска партия е очевидно провален. Вторият е, че БСП се възприема като много сериозна опозиция, чието мнение е важно.” Витанов разказа, че българската делегация е обсъждала по време на срещите всички онези теми, които вълнуват Европа – Зелената сделка, бъдещето на екологичните политики – така че обаче да не бъде забравен и техния социален аспект, както и многогодишната финансова рамка.

„Нашето правителство не може да се възползва от възможностите, които предоставя Европейският съюз. То не е представило националния си план за екологията и климата, а също и какви са мерките, които ще се предприемат, за да се намалят въглеродните емисии. Не сме участвали в редица програми. Оправдаваме се с изискванията на ЕС за собственото ни безсилие”, категоричен е Петър Витанов. Евродепутатът изтъкна, че трябва да създадем регионални планове за трансформация на местните икономики, за да може България да кандитства за средства от Европейския съюз. „Не сме излъчили представители в Комитета по регионите, изключително важен орган за формиране на регионални политики”, подчерта още Витанов.