Кристиан Вигенин: БСП и Корнелия Нинова бяха приети на най-високо ниво в Брюксел

Фев 09, 2020 Новини Избори 0 1450

09.02.2020 г.

"БСП и Корнелия Нинова ясно показаха, че не оставят на заден план сътрудничеството в ЕС, както понякога се експлоатира от нашите опоненти. Напротив - Нинова беше приета на най-високо ниво - в Европейския парламент, в Европейската комисия, от нашите политически партньори, от други институции в Брюксел. Смятам че сътрудничеството между БСП и нейните евродепутати, включително и Сергей Станишев, е на едно добро ниво и се развива в много по-практически измерения последните месеци. След тази визита, смятам че отпада въпросът приета ли е Нинова в Брюксел, изолирана ли е БСП там, има ли хора, които са приети, а в партията не, смятам че тази тема беше затворена тази седмица и че спекулациите и подозренията по темата ще отпаднат", заяви Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание и депутат от ПГ на "БСП за България", пред БНР.
 
Попитам да коментира темата с президента и битката "прокуратура-президент", Вигенин каза, че по-скоро прокуратурата е тази, тръгнала на битка с президента с публикуването на специални разузнавателни материали. Той каза, че целта на записите според него е да внуши, че държавният глава се опитва да прикрива проверки и компрометиращи го записи, от чието внимателно изслушване става ясно, че въобще не е вярно. Вигенин коментира, че за него това е непремерено действие на главния прокурор към президента, в което не са се отчели внимателно последствията. "Смятам, че това е целенасочено действие към него, предвид намеренията на президента за промяна в законодателството и Конституцията за по-голяма отчетност на отговорността и действията на главния прокурор", продължи Вигенин по темата и заяви, че БСП поддържа тези принципи много преди назначаването на главния прокурор.
 
"Мисля, че декларацията на ГЕРБ за оттегляне на намерението им за импийчмънт на президента беше по-скоро акция, продиктува от страх за влизане в конфронтация с най-харесваната личност и институция в страната. Защото това действие може окончателно да срине възможността на ГЕРБ да оцелеят до края на мандата си, което в момента е единствената им цел и всичко се прави със задача да стигнат до редовните избори следващата година", увери зам.-председателят на Народното събрание.
 
"Бълбукащото недоволство на хората по най-разнообразни теми е съвсем нормално явление, тъй като видимо правителството не се справя в редица сфери, създава непрекъснато проблеми и тежки кризи, недоволство може да изригне в един момент и не смятам, че управляващите си дават сметка за това", каза Вигенин и сподели, че според него управляващите са започнали да губят своите политически инстинкти и че са започнали да живеят в свят, в който всичко е розово и нещата са само икономически статистики. Кристиан Вигенин  заяви, че видимо на управляващите им липса умението да анализират процесите навреме, да взимат мерки и решения навреме и че действията им вече са на принципа "проба-грешка".
 
"По начина, по който реализира управлението, управляващата клика работи срещу интересите на собствената си нация", коментира Вигенин и каза, че според него управлението на ГЕРБ се е изчерпало - и като парламентарни действия, и като мнозинство. "Преживяваме доста мъчителен период. Не знам дали ГЕРБ ще изкарат до редовните избори, но дори и да го направят, нищо добро не чака страната, ако нещата продължават по този начин", изказа своите притеснения депутатът и каза, че според него законодателният процес се е изродил напълно- постоянно се правят предложения за промяна на законодателството от днес за утре, без наличието на качествен анализ, без нужното предварително съгласуване. Заяви, че хората видимо са притеснени от случващото се, защото начинът, по който се подхожда към сериозните теми и въпроси, създава в хората впечатление, че всичко нарочно се прави тихомълком, бързо и че има нещо нередно. Вигенин каза, че е нужна отчетност, последователност и извършване на промени в модела на управление, което все са неща, които управляващите не прилагат и с които не се справят.
 
"Вярно е, че БСП последните години направи много за да покаже алтернативите. Сами можете да се уверите в това във "Визия за България", в предложенията ни ежегодно за бюджета, които последните няколко години  бяха под формата на една цялостна програма за развитие на страната по различен начин. Проблемът е, че нарочно и целенасочено предложенията на БСП не се взимат предвид и така управляващите си позволяват неправомерно да отправят критики към нас за липсата на алтернативи и решения, което контрастира с истината и е напълно невярно", увери Вигенин.