Иван Иванов: Бездействието на изпълнителната власт води до непоправими последици за обществото

Фев 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 599

Президентът е последователен в своите действия и критики спрямо управляващите

"Президентът Радев в предизборната си кампания беше обещал, че ще показва действителните проблеми на обществото и той е изключително последователен в тази посока и критиките му са напълно основателни. Правителството и министър- председателят реагират  емоционално, заговори се включително и за импийчмънт. Това ме навежда на мисълта, че има някаква взаимосвързаност между подслушванията на президента от миналата седмица и тази заявка - една предварителна подготовка от страна на изпълнителната власт", това каза народният представител от ПГ "БСП за България" Иван Иванов пред БНТ. Той припомни, че правителството на Борисов вече е правило опит за подобно нещо с президента Първанов, но тогава не е успяло и според социалиста сега също ще бъде обречено на неуспех. По неговите думи целта е да се урони престижа на държавния глава, който е и с много по-висок рейтинг от управляващите, които управляват от криза в криза.

"Искането на главния прокурор за тълкувание на Конституцията спрямо президента ме изненада, защото такова решение има още от 1995 год., което казва какви са правомощията и на кои органи по отношение на задействането на чл. 103 от Конституцията. Не вярвам Конституционният съд сега да даде някакво по-различно тълкуване. Връзка обаче между прокуратурата и изпълнителната власт може да се търси по отношение прилагането на специалните разузванателни средства, тъй като двете служби, които използват такива методи са Държавна агенция "Техническо обслужване" и ДАНС - и двете са на пряко подчинение на министър-председателя. Ще бъда крайно изненадан, ако премиерът не е бил информиран за тези действия на прокуратурата спрямо държавния глава", коментира Иванов.

Народният представител вижда в изказването на президента изложен дневният ред на обществото и проблемите, които са се натрупали. "Ние вече бяхме повдигнали тези теми с нашия вот на недоверие, който математически не мина, но задейства куп институции в държавата, които бяха задрямали през последните години и не вършеха никаква работа. Нормално е президентът да оттегли доверието си от изпълнителната власт, защото всякакви граници вече се минаха - бездействието на изпълнителната власт води до непоправими последици за обществото", каза още Иван Иванов.