Крум Зарков: Нямаме време да чакаме - трябва ни ново качествено управление

Фев 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 598

Реформите липсват и няма индикация, че те ще се случат до края на това управление

"Реформите липсват, липсват и мерките, и няма никаква индикация, че те ще бъдат предприети. Ние нямаме време да чакаме - виждате какво се случва около нас - светът галопира със страшна скорост, а ние стоим на едно място, страната ни се изпразва от съдържание и хора. Президентът правилно констатира, че така повече не може да се продължава - на всичко това трябва да се сложи край". Това каза Крум Зарков, зам.-председател на "БСП за България", пред бТВ.

Според него изходът от тази ситуация е качествено ново управление на страната и нямаме време да чакаме още една година. "Какво очаквате да се случи в тази година - ще започне ли най-накрая реформата на здравеопазването или след година ще влеем още 200 или 300 милиона в пробитата каца? Ще започнем ли да работим в посока на борбата с корупцията или ще чакаме чужди държави да посочвам корумпираните? Какво ще се случи през тази година, за да я чакаме да мине", пита Зарков.

По думите на социалиста президентът в продължение на три години е направил всичко възможно, за да изправи правителството пред своите отговорности, а на всяка негова критика се е отговаряло с контраатака. "Управляващите трябва да знаят, че в демократична държава на прага на новото десетилетие, тези които са на власт, отговарят на въпросите, а не атакуват тези, които ги задават.  Румен Радев изпълнява функциите си на президент така, както беше обявил, че ще го прави - като поставя онези въпроси, за които други мълчат", каза още Зарков. Според него скандалът със СРС-тата не е в двора на президента, а в двора на главния прокурор. Той не намира и основание за импийчмънт, който се иска при държавна измяна или нарушение на Конституцията, а индикации президентът да е направил едното или другото няма.

Крум Зарков коментира и обвинението на САЩ към съдия Андон Миталов в корупция:   "Толкова се концентрирахме да видим кой ще е човекът, посочен от Съединените щати, че сякаш пропускаме факта, че е изключително унизително българин да бъде вкаран в този списък. Самият факт, че там присъства българин, който не е осъден в нашата страна, показва отношението и разбирането на САЩ каква е нашата правосъдна система. При нормални взаимоотношения би трябвало, ако има данни за такива неща, едните служби да ги предоставят на другите. Тук става дума за публично оповестяване, което има силата на политически знак от страна на Щатите, че в България няма система, която да наказва корумпираните".

Според Зарков нищо добро няма да ни се случи докато чакаме Съединенти щати, мониторинговият механизъм на ЕС или някой друг да ни каже това, което ние всички знаем, но се страхуваме да произнесем - корупция прояжда страната ни на високите нива.