Кристиан Вигенин: Да ангажираме младите хора в борбата срещу антисемитизма

05.02.2020 г.

От изключителна важност е да обединим усилията си в подкрепа на толерантността и недискриминацията. Трябва да ангажираме младите хора в борбата срещу антисемитизма и да обърнем специално внимание на образованието, както и да дадем решителен отпор на езика на омразата, който е заплаха и в онлайн-, и в офлайн-пространството.“ Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ Кристиан Вигенин на конференция в Тирана, организирана от Албанското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В приветствието си пред участниците той напомни, че само преди дни светът е отбелязал 75 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер в Аушвиц. „Днес антисемитизмът не само се засилва, но и разполага с нови инструменти като злоупотребата със социалните медии. Затова не само трябва да пазим паметта за извършените престъпления, но и да инвестираме в политики, които утвърждават многообразието и толерантността.“, допълни Вигенин.

Вицепрезидентът на ПА на ОССЕ очерта ролята и ангажиментите на Асамблеята в борбата срещу антисемитизма през годините и обърна внимание на факта, че именно ПА на ОССЕ е поставила тази тема в дневния ред на организацията преди две десетилетия, а на предстоящата Зимна сесия във Виена след две седмици ключовият дебат ще бъде посветен отново на борбата с антисемитизма и дискриминацията. Вигенин припомни също, че през 2002 г. Парламентарната асамблея е призовала „всички делегати  да заклеймят проявите на антисемитско насилие  в техните страни“, а миналата година е поискала от членовете на Асамблеята „да създадат коалиция на уважението, като говорят публично срещу езика на омразата и другите прояви на нетолерантност.“

Зам.-председателят на българския парламент отчете и историческия принос на Албания, която е единствената окупирана страна, посрещнала края на Втората световна война с увеличено еврейско население.

Конференцията в Тирана, посветена на борбата срещу антисемитизма в региона на ОССЕ, е първата голяма инициатива на Албанското председателство през 2020 г. и в нея участват представители на редица международни организации и институции, както и представители на страните-членки.