Крум Зарков към управляващите: Дразните се, че президентът казва истината

Липсват реформи, изтичат пари - на всичко това трябва да се сложи край!

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Вчера българският президент Румен Радев обясни, че снема доверието си от правителството. Този акт е изключително важен, той не е безпрецедентен – други президенти са правили същото, а именно президентът Плевнелиев и президентът Желев. И ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме поставяли под съмнение правото им да се обърнат към българските граждани и да кажат, че правителството според тях не се върши работата. Много коментари имаше по отношение на това снемане на недоверие, но пропускате една ключова фраза на президента от вчера. Струва ми се, че тя е дори по-важна. Президентът Радев каза: „на всичко това трябва да се сложи край“. На кое трябва да сложи край? На розовите думи, които чухме тук? Да. На източването на публичните средства? Да. Но и на още нещо – на абсолютно неприемливото бездействие, което вкарва страната в безвремие. Бездействие на правителството в продължение на три години не само да чуе която и да е обективна критика, но и да предприеме абсолютно необходимите реформи.

Правителството, подобно на онези мъдреци, които спокойно чакат до реката течението, седи и гледа реката, но реката пресъхна, напълни се с умряла риба. Хората през 2020 година останаха без вода, а въздухът, който дишат, ги вкарва в болници. Вкарва ги в абсолютно порутените държавни и общински болници или в лъскавите и скъпи частни болници. Всяка година, в продължение на 3 години, гласуваме още 100, и още 200, и още 300 милиона бюджет на здравеопазването. Все повече и повече, за да изтичат, по признание на Здравната каса, тези пари в джобовете на спекуланти, докато истинските пациенти плащат чрез т.н. доплащане през собствения си джоб. И знаете ли кои доплащат най-много? И на кои тежи? На пенсионерите, които в продължение на повече от 3 години апелират да им се преизчислят пенсиите. Защото ние живеем в страна, в която двама човека, работили един и същ занаят, едно и също време, взимат коренно различни пенсии, защото са се пенсионирали в различни години. И всеки път, когато казваме, че това е неприемливо от социална и икономическа гледна точка, от гледна точка на справедливостта, вие ни казвате: „ама знаете ли колко пари струва да се преизчислят пенсиите? Откъде да вземем тези пари?“.

Ето няколко предложение – първо, като спрете течовете. Второ – като направим такова правителство, което да не проспива, че за години някакви хазартни босове не вкарвали достатъчно данъци в хазната. Ето оттам можем да вземем пари. Компетентното правителство е това, което може да осигури пари – за хората да живеят справедливо. И като споменахме и хазарта – нали разбирате, че докато чакаме Васил Божков да се върне от ОАЕ, българите все повече пътуват навън от страната и бягат оттук? Защо, не е само заради заплатите, а защото търсят и здравеопазване, образование за децата си, социална справедливост и истинско правосъдие.

За здравеопазване споменахме – за образование да си говорим ли? Проглушихте ушите на хората, че вдигате заплатите на учителите. Добре, но всеки учител остава затиснат от бумащина, която му пречи да посвети на нормалната си дейност. Във всички класации се вижда, че децата не са добре подготвени. Университети са готови да дадат дипломи и на 4-годишни, стига да обещаят да се запишат за този университет. Защото парите следват ученика. Е, докато парите следват ученика, ученикът бяга в чужбина, особено ако е добър. Това се случва в момента.

Със социалната политика – под натиска на протест, направихме пакет от закони. Под натиска на друг протест – отменихме влизането им в сила. Междувременно, в луфта се оказа, че хиляди хора се оказват без асистент, че до хиляди нуждаещи се не достига каквото и да е помощ. Държавата абсолютно абдикира, а вие играете танго – една напред и две назад, без да е ясно въобще какво мислите за този сектор утре. Сектор, в който също има милиарди и от който също изтичат милиарди.

Правосъдие – нима за някой е тайна, че атаките срещу президента са за и това, че той каза, че трябва да се направи нещо далеч по-значително в този сектор. Ще продължаваме ли да седим с широко затворени очи пред проблемите, които ни разтрисат и ще се радваме на тази или онази хаотична акция? Президентът постави и друг въпрос, от който бягате – този за честните избори. Съдия Марков тук го обяснява – какви победи и как мнозинството подкрепя ГЕРБ. Сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че са за вас онези 400 хил. недействителни бюлетини? Сигурни ли сте, че има българин навън, който е убедим, че това, което сме ние тук, представлява наистина българския народ в неговата цялост? Съвсем не е така и вие го знаете.  Това, което ви дразни в президента не е толкова, че свали доверието и не е толкова, че е критичен. Не е дори фактът, че с цялото си държание, той уплътнява функцията на президента. Това, което ви дразни е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край.