Петър Витанов: Голямата поука от Брекзит – ЕС не е даденост

Фев 01, 2020 Новини БСП в медиите 0 697

Озадачен съм, че българската държава все още се бави с откриването на консулство в Единбург

„След толкова години интеграция дойде моментът, когато една от най-големите икономики излиза от ЕС. Голямата поука за Европа от Брекзит: не трябва да приемаме европейската рамка и ЕС като даденост. Това, на което станахме свидетели - темата за Брекзит постави старт на една вътрешнополитическа кампания в рамките на Обединеното кралство като търсене на път към властта. Кампания, която обаче, придоби европейски мащаб и последиците ще бъдат за поколения напред”. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНТ.

Витанов коментира и свършеното от българското правителство по темата: „Това, което ми липсваше през четирите години от провеждането на референдума, беше цялостният анализ, който правителството трябваше да изготви във връзка с негативното въздействие от Брекзит. Ние просто изконсумирахме последиците."

Той подчерта, че са  видни и редица разминавания в оценките на отделните ведомства : “Министерството на финансите каза, че  броят на туристите към България ще намалее поради намалената платежоспособност на британците, а Министерство на туризма – обратното - че ще се увеличи. На кое да вярваме?”.

Витанов изрази притеснение, че все още не е открито консулство в Единбург, въпреки решението на Министерския съвет за създаването му. “Един от възможните рискове от Брекзит е евентуален каталунски сценарий в рамките на Великобритания. А ние се бавим с консулството и се опасявам, че ще дойде моментът, в който ще ни бъде потърсена сметка за това.“, подчерта лидерът на българските социалисти в Европейския парламент.

Витанов предупреди, че излизането на Великобритания създава доста неясноти, включително по отношение на европейските институции, като е  важно следващите 11 месеца да бъдат използвани активно, така че да бъде договорено  всеобхватно политическо и икономическо споразумение.