Кристиан Вигенин: БСП подкрепя влизането ни в еврозоната, но няма да сме съучастници на ГЕРБ

30.01.2020

„Когато обсъждаме толкова важен въпрос за еврозоната, беше редно финансовият министър да присъства на дебатите тук и да уточни някои въпроси. Тази тема вълнува българските граждани и беше логично, ако има притеснения, каквито вече има, той да внесе успокоение”. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от трибуната на Народното събрание. Той допълни,че левицата не приема подхода на мнозинството към този изключително чувствителен и важен за всеки един български гражданин въпрос.

„Как е възможно за такава сериозна промяна  на крак да се внасят решения на Народното събрание, които засягат въпроси за години напред и да се обсъждат на пожар и да бъдат принуждавани парламентарните групи в движение да взимат подобни решения”, коментира Вигенин. Той обясни, че когато се обсъждат въпроси,засягащи същината на функциониране на българската държава, а именно възможна промяна на валутният курс, който  25 години не е променян, на тъмно да се правят такива предложения е жалък подход.

„По този начин компрометирате идеята за присъединяване на България към еврозоната. БСП винаги е подкрепяла и политически, и с действията и гласуванията си  присъединяването на страната ни към еврозоната. Ще продължим да го правим и ще работим това да се случи тогава, когато България е готова. Но това което правите, руши доверието на българските граждани в този процес”, заяви Кристиан Вигенин. Социалистът припомни, че левицата не веднъж е поставяла въпроса за начина, по който се прави законодателство в българският парламент при управленията на ГЕРБ.

Вигенин обясни, че, подхождайки към подготовката за присъединяване  на България към ЕРМ2, управляващите е трябвало навреме да проведат разговори с парламентарните групи и с експерти, които да обяснят на българските граждани какво предстои. „С това, което правите, създавате страхове. БСП е достатъчно отговорна партия, за да не създаваме допълнителни страхове, но в последните дни всеки един от нас получава десетки обаждания - какво се случва, ще се сменя ли курсът на лева, трябва ли да обръщаме парите си от левове в евро”, каза той.

„Ние не сме против, по принцип, това решение, което се предлага. Смятаме, че с начина, по който се предлага това решение, се създава колизия. Затова днес ще се въздържим. Смятаме, че е национално отговорно предложението на Менда Стоянова за промяна на Закона на БНБ да бъде изтеглено”, заяви Вигенин.

„Ако вие оттеглите предложението за промяна в Закона за БНБ, ако дадете време да се подготви текст, който да инкорпорира текстовете от това решение, което днес предлагате, парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи такъв текст. Но така, както вие подхождате, ние не можем да бъдем съучастници с това. Ще продължим подкрепата си за присъединяването на България към еврозоната, но при категорични и ясни гаранции, че ще бъде защитен националният интерес, ще бъде защитен обменният курс, такъв, какъвто е сега, и ще има пълни гаранции, че спестяванията на хората и фирмите няма да пострадат”, завърши Кристиан Вигенин.