България е пред невъзвратима демографска катастрофа

България е пред невъзвратима демографска катастрофа, от 196 страни ние сме пети по население над 65 годишна възраст, заяви днес пред медии в Хасково депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова

България е пред невъзвратима демографска катастрофа, от 196 страни ние сме пети по население над 65 годишна възраст, заяви днес пред медии в Хасково депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова. Брифингът бе воден от лидера на общинската организация на БСП В Хасково Иван Станчев.

Масларова  подчерта, че детската смъртност у нас е два пъти по-висока отколкото в  европейските страни.  През годините на прехода у нас два пъти са нараснали злокачествените заболявания. 1 млн млади и образовани хора са напуснали страната. Образователният ценз се срина, фертилната група е етническа, недостатъчно здрава и интегрирана, след време тя ще окаже неблагоприятно въздействие върху пенсионната политика. . Трябва да се започне открит дебат в обществото по демографската политика, която ще стои на вниманието на  Коалиция за България.

Пенсионна реформа не се прави на коляно и на парче, трябва  поглед напред, смята още Масларова. Тя  ще предложи вдигането на осигурителния стаж да започне от 2012 г, като необходимата възраст се вдига плавно  до 2018 г., а също работещите над 60 годишна възраст да ползват бонуси. Не приемам регионалните директори на НОИ да се избират  с конкурс, това е скрита форма за освобождаване на администрация, смята народната представителка от Хасковски избирателен район.

На заседанието на парламентарната комисия по социални въпроси в петък тя ще постави въпроси на министрите на образованието и на земеделието дали ще бъдат усвоени парите за закуски на малките ученици по двете действащи сега програми. Миналата година изгубихме 10 млн лв, сега парите са 7,3 млн , посочи тя.

В отговор на въпрос на медиите Масларова уточни, че след конкурс е назначена за  доцент в Тракийския университет в Стара Загора. Подала е молба за неплатен отпуск, но ще чете лекции без хонорар. Академичният й график и ще бъде съобразен със заетостта и в Народното събрание.