Злоупотреби за милиони левове в Министерство на здравеопазването

Сеп 14, 2010 Новини БСП 0 1488

  БСП сезира прокуратурата и иска оставката на политическия кабинет на Анна-Мария Борисова   Конфликт на интереси и корупция в политическото ръководство на здравното министерство - за наличието на тези порочни практики в министерството на Анна-Мария Борисова предупредиха от БСП

 

БСП сезира прокуратурата и иска оставката на политическия кабинет на Анна-Мария Борисова

 

Конфликт на интереси и корупция в политическото ръководство на здравното министерство - за наличието на тези порочни практики в министерството на Анна-Мария Борисова предупредиха от БСП. Председателят на НС на БСП Сергей Станишев напомни случая с подготвени търгове за доставка на техника за болниците на стойност 147 млн.лв. по Оперативна програма Регионално развитие. Стана ясно, че техническите спецификации се определят не от министерството, а от частна фирма. „Това означава корупция на много високо политическо ниво и злоупотреба с европейски средства. Това е мащабен скандал, свързан с конфликт на интереси  и облагодетелстване от политическото ръководство на министерството", заяви Станишев. Той обяви, че БСП ще сезира прокуратурата по случая. Социалистите настояват  за оставката на целия политически кабинет на Министерство на здравеопазването /МЗ/, начело с министър Анна-Мария Борисова. Ще бъде сезирана и парламентарната комисия за борба с корупцията.

Секретарят на ПГКБ Мая Манолова отбеляза, че в случая става въпрос за два пъти повече пари, отколкото тези, които правителството реши да отпусне на затъналите в дългове болници. „Зам.-министър Десислава Димитрова с гордост обяви, че такива добри практики в министерството до сега не са се случвали. Това обаче се е случвало многократно - многократно са се въртели схеми за източване на пари от МЗ", заяви Манолова. По думите й принципът, на който се основават схемите, е да се обявяват процедури с нагласени параметри за определени фирми. По същия начин се е развила процедурата за закупуване на компютърен томограф в болницата в Русе. Председател на тръжната комисия тогава е била настоящата шефка на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова. Подобна процедура е извършена за закупуване на рентгенов апарат за болницата в Габрово. Сега в настоящата тръжна документация отново е включена болницата в Русе, която по същата схема трябва да получи рентгенов апарат. Манолова добави, че не е ясно как се определят болниците, които трябва да получат съответна апаратура по европейската програма. Недоумение буди фактът, че въпреки, че в Северозападна България има онкодиспансер във Враца, онкооборудване получава болницата в Монтана. „Отговорност трябва да носи зам.-минстърката с този ресор Десислава Димитрова", категорична беше Мая Манолова.

Депутатът от левицата изреди още фрапиращи случаи на шуробаджанащина и конфликт на интереси. Зам.-министътката Гергана Павлова, чийто ресор е лекарствената политика, преди да заеме тази позиция, е работила на отговорна длъжност във фирма-дистрибутор на лекарства. Другият зам.-министър е Иван Миланов, за който наскоро е станало ясно, че има милиони по банковите си сметки, получени  от клинични изпитвания, които си е поръчвал сам. „Черешката на тортата" е самата Анна-Мария Борисова. Тя на 1-ви септември обнародва на сайта на здравното министерство промени в наредбата за позитивния лекарствен списък. Според него фирмите, които доставят лекарства ще трябва преди това клинично да ги изпитват. Същевременно съпругът на Борисова е съсобственик във фирма за клинични изследвания. Съдружник в същата фирма е съпругът на шефката на комисията по позитивния лекарствен списък.

„Сега си обяснявам защо на мой въпрос за използването на европейските пари Борисова ми отговори със задоволство - сигурна съм, че ние ще спечелим. Очевидно е, че тези които ще спечелят са Анна-Мария Борисова и свързаните с нея лица. Тези, които ще загубят са българските граждани и болниците", заяви Мая Манолова. Тя беше категорична, че в МЗ има страхотна корупция с европейски пари. „Надявам се Бойко Борисов, обикаляйки из страната, да е срещнал на някой кръстопът бъдещите хора от МЗ. Защото всички знаем, че първите срещи не са винаги най- подходящи", добави Манолова.

Социалистите очакват да чуят позицията на премиера Бойко Борисов за нередностите. Сергей Станишев за пореден път предупреди, че се върви към унищожаване на публичното здравеопазване. Лидерът на БСП изтъкна, че 100 болници ще съдят НЗОК за 125 млн.лв. неизплатени суми.

Станишев коментира и разколебаната позиция на премиера Борисов за специализираните съдилища. Според лидера на БСП, Бойко Борисов дава на заден ход за тези съдилища, казвайки че няма нужда те да съдят политици и е достатъчно да има повдигнати обвинения.  Именно зад тези аргументи  на премиера личат политическите мотиви за много от повдигнатите обвинения срещу бивши представители на управлението  - да бъдат дискредитирани в очите на обществото. Това е политическата цел, която правителството поръчва на прокуратурата. „Натискът върху съдебната система  е ежедневие, за да се осигурят присъди, каквито очакват. Водят ни към нов член 1-ви в Конституцията, където БКП ще бъде заменено с едно име", заяви Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че докато МВР демонстрира медийна активност, в България битовата престъпност расте. По данни на вътрешното министерство за последната година тя се е увеличила с близо 10%. „Това ли е ефективността, която хората очакват от МВР", попита Станишев. Той беше категоричен, че не са виновни полицаите, а това че приоритет на ръководството на МВР са медийните ефекти и политически изгодните действия. Според Станишев се стига до абсурди - първо се арестува и обвинява, а после се събират доказателства. „Единствената алтернатива на ГЕРБ към момента е БСП", заяви още лидерът на социалистите.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>