Крум Зарков към управляващите: Вкарвате ни от криза в криза, време е правителството ви да си отиде

24.01.2020 г.

„Липсата на вода в 21 век е достатъчно скандално и би трябвало да има оставка на правителството на следващия ден, след като това се случи.  Още по-изумителни обаче са обясненията на тази криза – след като ни обясниха, че хората нямат вода, дишат замърсен въздух и не знаят откъде са дошли боклуците пред вратата им заради сценарий на някакви тайни сили, които искат да бутнат правителството, то днес ни обясняват, че кризата вече е решена, защото е намерено ад хок решение по определения проблем на Перник“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите по вота на недоверие в парламента.

„Напомняте ми на онези „баш майстори“, които с едно маркуче от пералня правят гатери. Така ли ще управляваме околната среда и водите? Така ли ще се изправим пред темата, която ще засяга България и Европа, а може би и света през следващите 10, 20, 30 години? Така ли ще се изправим пред предизвикателствата и пред онези трилион евро, които ЕС смята за тази политика“, попита Зарков.

„Изключително циничен е аргументът, с който ни казват: „Моля ви, не сваляйте правителството. В криза сме“. Ами вашето правителство, уважаеми дами и господа, ни вкарва от криза в криза. Точно защото има криза, вашето правителство трябва да си отиде и да дойде такова, което не допуска такива кризи“, заяви още Зарков и подчерта, че това е четвъртият вот на недоверие. Първият беше вот за несправяне с корупцията. „Радвахте се, че го отхвърлихте – не мина. А радвате ли се на констатацията на Transparency International от вчера, че България е най-корумпираната държава в ЕС? Вот на недоверие за здравеопазването – не мина, радват се те. А радвате ли се на начина, по който се източва Здравната каса за едно и също лекарство. Вот на недоверие за обществената сигурност – и той не мина, радвате ли се на новините всяка вечер, на предложенията, които правите в Наказателния кодекс, изправени пред собствената си безпомощност да осигурите елементарната сигурност на българските граждани?", попита още Зарков.

„Вот на недоверие за околната среда и водите – стягате се и той да не мине, може да мине, може и да не мине. Сигурно е обаче, че вие сте абсолютно неспособни да разберете кризата, в която сте поставили българското общество, още повече – да я решите. Толкова сте се вкопчили в това да запазите властта, че вече не знаете защо я пазите“, заключи Зарков.