Колкото по-малко е хлябът за хората, толкова повече зрелища получават от правителството

Сеп 13, 2010 Новини БСП 0 1596

Това е чалга политика

Това е чалга политика. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев характеризира управлението на ГЕРБ при срещата си с млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Лидерът на социалистите изтъкна, че управляващите мамят хората, че работят за тях с ефектни фрази от уличния език. Станишев обаче разкри истината - в реалността правителството работи срещу интересите на хората. Според лидера на БСП ситуацията в България е такава, че пропагандата на управляващите е като наркотик, който замъглява факта, че има нови и нови безработни, че пенсиите са замразени, че здравеопазването е в пълен хаос. „Това е принципът - хляб и зрелища - колкото по-малко е хлябът за хората, толкова повече зрелища получават от правителството", заключи председателят на партията.

Станишев изтъкна, че в основата си европейският модел е социално-демократичен - правителствата се грижат за социалната сигурност. „Този модел е възприет от всички. Няма да чуете г-жа Меркел или г-н Саркози да кажат, че европейският социален модел е нещо лошо", коментира Станишев. Според него, обаче така се получава проблем с идентификацията - когато възприемеш този модел какви са твоите отличителни характеристики. Той коментира, че десните лидери са много популистки настроени и даде пример с Берлускони, Борисов, Бериша, Саркози. По думите му понякога те говорят по-ляво ориентирано от левицата. Те засягат много социално-чувствителни теми за обществото, но винаги има разлика между обещанията, които дават и реалността.  

Станишев наблегна на нуждата да се правят алтернативни подходи. Не може да се сравни светът през 1910г. и 2010г. Той отбеляза, че БСП прие нова програма през 2008г., която, по думите му, демонстрира разликата между партията и останалите политически организации, зад какво застава и за какво се бори. Той информира младите лидери, че една от основните теми на предстоящия Конгрес на социалистите ще е визията на партията за България 2020. Председателят на БСП заяви, че Европа 2020 е една от основните теми за ЕС в момента.

След членството на България и Румъния в ЕС през 2007г. отговорността и на европейските институции за региона става все по-голяма поради две причини - Западните Балкани са обградени от всички страни от територии на ЕС. Така Станишев отговори на въпрос на млад социалист. Според него поради тази причина всички стратегии на Съюза не тежат без ясна европейска перспектива за Западните Балкани. Като втора причина той отбеляза новата ситуация, в която ЕС излезе от бреговете на Черно море. Той напомни, че България е един от авторите на стратегията, която вече се прилага от ЕС за Черноморска синергия.

Станишев набеляза няколко основни проблеми, с които се сблъсква политиката на интеграция и партньорство в региона. На първо място той постави вътрешните регионални проблеми, които не се решават от дълго време. Председателят на БСП даде пример със ситуацията между Косово и Сърбия и проблемите между Гърция и Македония за името на македонската страна. Председателят на БСП беше категоричен, че отговорността за такива проблеми е на политиците, защото това са конфликти от миналото. Сергей Станишев акцентира и върху припокриването на някои европейски инициативи. Черноморската синергия и Източното партньорство покриват до голяма степен един и същ кръг страни, като се „блъскат" на сравнително малка територия, заяви лидера.

Социалистическото движение е движение на мира, човешките права, добрите взаимоотношения на народите, каза Станишев. Той призова младите лидери да помнят тези ценности и да ги прилагат в политическите си действия.

На събитието, което е част от Международната програма за млади лидери присъстваха и секретарят на ИБ на БСП Катя Николова, секретарят на ИБ на БСП Деница Златева и лидерът на МО в БСП Явор Гечев.