Корнелия Нинова: Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие

Правителството на Борисов е риск за България

„Скъпи жители от  Русе, Перник, Ловеч, Плевен, Бобов дол, Сливен, Габрово и Горна Оряховица, благодаря ви, че сте тук. Този вот го внасяме и от ваше име. Уважаеми професори, проектанти, строители на язовири, пречиствателни станции на ВиК и инфраструктура на България, добре дошли и на вас. Благодаря ви за експертизата, която ни дадохте. В момента вие сте може би най-важните хора в България, защото можете и знаете как да се излезе от тази криза.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на мотивите за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Тя подчерта, че провалът на управляващите в областта на околната среда и водите застрашава пряко живота и здравето на българските граждани.
 
„Водната криза в Перник, а вече и в други градове и села, нерегламентираните тонове боклук, внесени в България, както и опасните стойности на замърсения въздух, са пряка последица от безхаберието, некомпетентността  и корупцията в правителството „Борисов 3“. Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие”, каза Нинова.
 
Лидерът на БСП припомни, че съществуват над 30 стратегии, закони и правилници за управление и развитие на водния сектор, сред които и Закон за водите и Закон за опазване на околната среда и водите, които си противоречат един на друг.Тя допълни, че институциите, които трябва да упражняват политиката по околна среда и води са над 11 – министерства, агенции, областни управители,ВиК оператори, асоциации, кметове. ”Има нормативен и институционален хаос, създаден от правителството по темата за управлението на околната среда и водите. Това е предпоставка за безотговорност и най-доброто доказателство за това е случващото се в Перник, където видяхме как се прехвърля отговорността”, припомни Корнелия Нинова.
 
„Трето доказателство за провала на това управление са фактите. Официално 350 хиляди души в цялата страна са на режим на вода, но с периодичните спирания на водата в други градове и села, 500 хиляди са на режим на вода. В България сме на челни места по мръсен въздух и сме осъдени от Европейския съд по тази тема. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички, уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух.”, изброи факти Нинова. Тя припомни, че при норма 0,50 преди седмица в Горна Оряховица замърсяването е било между 150 и 1200, на 12 януари в Русе е било между 100 и 150 при 0,50 в норма, а в някои градове - 20 пъти над нормалното.
 
„По документи от Министерството на финансите, за 5 години правителството на Борисов е разрешило внасянето на 735 хиляди тона боклуци от Третия свят, от които 3 тона  болнични отпадъци. От Европа не се знае колко е. По признание на бившия министър Нено Димов - този контрол не се осъществява”, заяви лидерът на БСП. По думите й всеки ден ставаме свидетели на откриване на нови и нови боклуци. Тя информира, че само една от всичките  534 фирми с разрешително за внос на боклуци е получила разрешение за складиране на 1,6 милиона отпадъци на площадка от 52 декара в с. Обручище. „В ТЕЦ „Република“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ Сливен и ТЕЦ „Брикел“ прокуратурата откри планини от боклуци. Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище, а операторите на тези боклуци твърдят, че имат разрешение за това. Кой го е издал и кой носи отговорност?", попита Нинова.
 
„За управляващите случващото се е  организиран заговор от БСП срещу властта. „Моля, колеги управляващи, да погледнете нагоре към тези хора и да им кажете: „Въобразявате си, че сте без вода, че дишате мръсен въздух и че ходите с маски по улиците. Това не е вярно. Това е саботаж на БСП към правителството. Обяснето го на тях, а не на нас”, заяви Корнелия Нинова. Тя коментира и казаното от ГЕРБ, че при управлението на БСП са спрени еврофондовете за околна среда: „Истината е следната - има писмо от Европейската комисия за замразяване на средствата по програмата , в което пише: „Замразяват се въз основа на одит за периода 2010-2012г. във връзка с констатирани груби нарушения на Европейския финансов регламент, груби нарушения  на правилата за обществени поръчки, както и неравнопоставено третиране на различните участници в тръжните процедури за периода 2010-2012 г”. Кой управляваше държавата тогава? – Бойко Борисов. Заради кого са спрени средствата? – Заради управлението на ГЕРБ”, уточни Нинова.
 
По думите й са били похарчени приблизително 3 милиарда лева, а загубата на вода по мрежата се е увеличила от 60 на 61 процента. За Шумен, Добрич и Сливен – 80 и нагоре. „Защо и къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?“, попита Нинова. Тя изтъкна, че за 10 години три пъти е била увеличена цената на водата, но въпреки това, в момента има 500 хиляди души на режим на водата, а на много места в страната тя е мръсна и негодна за пиене. „Няма смислени и логични отговори – платихте 500 милиона, събрани от всички българи, за ремонт на язовири. Резултатът – 400 от тях са в предаварийно състояние, 113 са с неизяснен собственик. Къде са 500-те милиона и защо е такова състоянието на язовирите. Пълно мълчание за тези средства“, каза тя.
 
Нинова определи ситуация с отпадъците като „същия хаос“. Тя изтъкна, че от българските граждани се събират повече такси, отколкото от жителите на Белгия и Англия. Плащаме четири пъти за един и същ отпадък. Въпреки това, във всяка община има нерегламентирани сметища, тонове боклуци от трети страни, горене на отпадъци и 15 хиляди души годишно умиращи от това“, констатира още председателят на левицата. Тя разказа за случай в ТЕЦ Сливен, който има разрешение да изгаря и материали, негодни за консумация и преработване. По думите й през 2016 РИОСВ - Стара Загора отказва инвестиционно намерение на инвеститора, като казва, че трябва да се направи оценка на околната среда. Инвеститорът си оттегля предложението, след три месеца го внася същото и вече не трябва да има оценка на околната среда, РИОСВ дава разрешение.
 
„Хората си плащат, за да бъдат тровени, а други си плащат и трупат пари, за сметка на здравето им. Това се нарича корупция и тя не може да се случи без протекцията на управляващите“, категорична е Корнелия Нинова.

Тя коментира и кризата в Перник, като по думите й тя е в резултат на умишлени действия по скриване на истината заради изборите: „Заради партийна целесъобразност изправихте пред заплаха сигурността и здравето на 100 хиляди души“. Тя припомни, че левицата от трибуната на Народното събрание е предупреждавала управляващите за проблема 14 пъти през септември, но ГЕРБ не са обърнали внимание. „Доведохте тази криза с умишлено с бездействие и безхаберие“, каза още Нинова.
 
„Безспорно всички трябва да помагаме на Перник – необходими са конкретни, умни и мъдри професионални решения. Паникьосани от общественото напрежение и втурнали се да спасявате личния имидж на премиера, продължавате с грешките. Вие създадохте тази криза, а сега имитирате решения и заблуждавате хората, че проблемът може да се реши за 45 дни“, констатира Нинова. Тя припомни, че министър от правителството е заявил, че не само, че няма тръби за този тръбопровод, а че тепърва ще се произвеждат. Корнелия Нинова призова управляващите да бъдат обективни и искрени към хората: „Нека калинките да замълчат в този момент и да говорят експертите“.
 
Председателят на левицата акцентира, че от БСП са събрали над 20 експерти в тази област, които са коментирали, че още през 2017 година от прокуратурата е констатирано, че яз. „Бели Искър“ създава опасност за населението и материалните ресурси. По думите й Борисов е наредил да се изпълнят препоръките - да бъдат започнати ремонти. Оттогава до 2020 обаче няма нищо изпълнено от препоръките. Още през 2017 година експерти са препоръчали да бъде започнат ремонт на язовирната стена, но нищо не е направено досега.

„Не казвайте, че плашим хората и всяваме страх и паника, чуйте гласа на разума, който не е политически, не е на БСП. Той е на хората, които разбират. Ако не направите разумно този проект, има риск от разпад на електро-енергийната система“, заяви Нинова и поясни, че материята е изключително сложна и не бива да бъде оставяна в ръцете на хора, които не са специалисти. „Ако в този момент ние трябваше да решаваме кризата, първо щяхме да изискаме документирано от НЕК съгласие за отклоняване на водите от Грънчар към Бели Искър. Документирано, защото ако това продължи след май, ще предизвикате криза в енергийната система. Второ – възлагане на открита процедура в ЗОП за технически проект за рехабилитация на яз. Бели Искър. Трето – провеждане на открита процедура за избор на изпълнител нас строително-ремонтните работи. Четвърто – Софийска вода трябва да даде не само съгласие за преминаване на водите до Мало Бучино, но и да гарантира безопасното управление на нивото на язовира. Пето – незабавно да се приведат в работна експлоатация двете основни деривации на яз. „Студeна“. Пето – подмяна на водопреносната мрежа“, заяви Нинова и уточни, че ВиК Перник е във фактически фалит и няма как да плати тези разходи, които накрая ще платят всички български граждани.
 
„Цялото управление на ГЕРБ е криза, която сами създавате поради безхаберие, некомпетентност и корупция. Рисковете не са в природата и водопреносната мрежа. Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, но вече е потенциално опасно. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка“, заключи Нинова.