Инж. Лиляна Карафезиева: Язовир „Студена” е сериозен симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България

Янр 22, 2020 Новини БСП 0 1157

22.01.2020

„Язовир „Студена” е много сериозен симптом на тежкото заболяване в управлението на водите в България”. Това заяви инжекенер Лиляна Карафезиева, бивш директор на „Напоителни системи”, по време на пресконференция в централата на БСП. Тя изрази притеснине за начина, по който управляващите се отнасят към яз. „Студена”. По думите й язовирът не може да бъде „излекуван” нито от Белмекен, нито от който и да е друг водоизточник. Тя уточни, че язовир „Студена” не се пълни през последните години.

„Неговият обем е 25 милиона кубика и той не се пълни, тъй като двете му пълнещи деривации не работят през последните няколко години – те са изоставени и не се експлоатират”, каза още инж. Карафезиева.

Хидроинж. Любомир Дачев: Язовир „Бели Искър” е в критично състояние, но държавата продължава да нехае

„През 2013 г. екип на БАН и УАСГ направихме  8-месечна комплексна експертиза на язовир „Бели Искър”. Поддържа се умишлено ниско ниво на язовира – 20%, за да не застрашава стената, защото не е в добро състояние, има течове по нея и тя се разрушава от леда през зимата”. Това заяви хидроинженер Любомир Дачев на пресконференция на „Позитано” 20. Той подчерта, че междувременно състоянието на бетона се е влошило още. След като завършихме това изследване, технически съвет на Столична община прие, че трябва да се направи нов проект за ремонт на язовира, но отново не предприеха нищо. През 2018 г. Министерство на околната среда и водите е отхвърлило проект за ремонт, и пак не се направи  нищо”, каза Дачев. Той подчерта, че е възможно да се застраши наличието на  вода за производство на електроенергия.

Инж. Алеко Томов: Държавата изостави ВиК сектора

„Управляващите извършват геноцид спрямо специалистите в България. Умишлено се слагат високи финансови прагове от милиони левове, за да не могат фирмите, независими от управляващите, да вземат проектите. Печелят ги или чужди, или близки до властта  фирми”.Това заяви инженер Алеко Томов.

Инж. Томов обясни, че за Перник е имало и други възможности за водоснабдяване: „Беше започнато да се строи язовир „Раянци” за водоснабдяване на Перник и Радомир, но прекратиха строежа. Днес Перник щеше да има два водоизточника и нямаше да се стигне до воден режим.Но държавата захвърли тези проекти”.  Той подчерта, че  водопреносната мрежа е в плачевно състояние. „Състоянието им вече не позволява дори ремонти, нужна е цялостна подмяна на тази мрежа. Ако управляващите не направят нещо, има опасност ВиК мрежата да се разпадне. Напоителните обекти в България са напълно изоставени. В 21 в. има села, чиито жители през целия си живот са на воден режим. Това е недопустимо”, заяви инж. Алеко Томов.