Корнелия Нинова: Да дадем думата на професионалистите в България, за да се намери решение на водната криза

Янр 22, 2020 Новини БСП 0 732

Безхаберието, некомпетентността и корупцията доведоха до кризата

„Опитахме и успяхме да съберем заедно над двадесет човека – хидроинженери, специалисти, проектанти, строители на язовирите и каскадите в България, изключителни професионалисти. Оказва се, че никой до този момент не ги е потърсил за препоръки, за съвети, за професионално мнение по въпроса как да се реагира в тази криза, в която изпадна Перник, и не само той. Това е потенциална национална криза, защото и други градове и общини са пред опасността да бъдат в режим; и други язовири имат проблеми. Доста сериозно обсъждахме въпросите”. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано 20”.  

Нинова обясни, че това е била и целта на срещата: „Да разберем кое е възможно, кое е рисково и какво да се прави оттук нататък, за да не се оставят близо 500 хиляди българи, които вече са в режим на водата. Чухме много интересни мнения, чухме алтернативни предложения, дори и на това, което предлагат управляващите”.

Председедателят на БСП се обърна с апел: „В криза сме. Държавата е в криза, хората са на режим. Нека да не бързаме непрофесионално и неаргументирано да взимаме политически решения, за да се потушава криза и обществено напрежение”.

Нинова обясни още, че и по мнението на експертите управляващите работят „на парче”, действа се непрофесионално и панически. Тя каза още, че подобни решения крият опасност. „Затова апелът ми е към всички – нека да дадем думата на тези хора, експертите, истинските останали професионалисти в България, които могат да помогнат, за да се вземат правилните решения, за да преодолеем кризата и да не допускаме оттук нататък да има подобни ситуации”. Тя изрази съжаление, че тези експерти не са канени и управляващите до този момент не са се допитвали до тяхното мнение. „Готови сме да работим с експертите по алтернативи и да внасяме предложенията в парламента”, заключи Корнелия Нинова.

 

УЧАСТНИЦИ

в срещата на представители на НС на БСП и ПГ "БСП за България" с експерти от водния сектор

 

    1. доц. Росица Николаева - хидроинженер, участвала е в изготвянето на ОВОС на яз. "Студена" и ПАВЕЦ Чаира"

    2. инж. Виктор Шарков - бивш ген.директор на главна дирекция "Изграждане на София" на Столична община (в дирекцията е включена и ВиК мрежата)

    3. проф. Ганчо Димитров - хидроинженер

    4.инж. Пламен Никифоров - бивш директор на дирекция в МРРБ

    5. Георги Христов - ГД "ДНЕС", експерт

    6. инж. Алеко Томов - работил във Водоканалпроект, дирекция "Чисти води"

    7. инж. Димитър Райнов - работил във Водоканалпроект, дирекция "Чисти води"

    8. инж. Ганчо Хитров - председател на Национален комитет за подобряване на водоснабдяването- ангажиран с проблемите на язовир "Бели искър".

    9.инж Чавдар Косев - хидроинженер

    10.инж. Любомир Дачев- хидроинженер

    11.инж Петър Филипов - хидроинженер

    12.инж Стефан Джамбазов - бивш директор на ДСО "Водно стопанство"

    13. инж. Радослав Чакърлиев - бивш директор на дирекция "Язовири и каскади"

    14. инж. Димитър Димитров - клуб "Енергетик"

    15. инж. Любен Миланов - бивш директор на Пречиствателна станция "Панчарево"

    16. инж. Лиляна Карафезиева - бивш директор на "Напоителни системи"

    17. Иван Айолов - бивш зам.-министър МИЕ с ресор "Енергетика", кабинет "Орешарски"

    18. инж. Любка Костова

    19. инж. Вангел Василев

    20. инж. Аврам Новевратев