Христо Проданов : Причината за екологичната криза е, че липсва държава. Докато Борисов е на власт, това ще продължава

Янр 21, 2020 Новини БСП в медиите 0 967

21.01.2020

„Причината за кризата с водата, въздуха и боклука е ниската компетентност, корупцията и липсата на  контрол. Това е така, защото липсва държава. Докато Борисов е на власт, това ще продължава да е така”. Това заяви зам.-председател на ПГ "БСП за България" Христо Проданов пред БНТ.Той обясни, че вотът на недоверие е изпълнил своята мисия, защото ако не е бил внесен, е нямало да бъдат взети никакви мерки за справяне с кризата.

Проданов коментира, че създаването на ВиК холдинг е неясна мярка, защото  много от ВиК дружествата не могат да бъдат включени в това предприятие, защото са изцяло общинска собственост или са на концесия, както Софийска вода.

„За какво ще се използва този милиард? Защо точно 1 милиард? Това е пожарникарска мярка, която се прави, за да потули кризата”, каза социалистът. Той каза, че това действие прилича много на създаването на държавното предприятие за стопанисване на язовирите през 2016г. : „Държавата отпусна 500 млн. лева за ремонт и поддръжка на язовирите, но досега няма информация дори за 1 направена язовирна стена. Отправих писмен въпрос към министъра на икономиката, за да стане ясно какво се направи с тези пари.Той  обеща, че ще изпрати точен разчет как са изразходвани. Още чакам този разчет, а вече минаха 5 месеца. Сега питаме къде са тези 500 милиона, след няколко години може да питаме къде е този 1 милиард”.

Проданов коментира, че проблемът не е в един министър,а в  човека, който координира всички министри  -  министър-председателя. „Колкото  министри да се сменят, проблемите остават – нужна е оставка на цялото правителство. Нужна е политическа воля за справяне с кризата. ГЕРБ нямат воля за справяне с която и да е криза. Но за сметка на това си имат „Воля”, която да ги крепи в парламента”, каза Христо Проданов.

 Относно поканата на БСП към всички хидроинженери и експерти, построили язовирите на България, за експертен разговор, социалистът подчерта, че специалистите  са тези, които могат да помогнат за решаването на един или друг проблем и затова ще поискат тяхното мнение.” Когато водещото в дадена дейност са кражбите, тогава експертите пречат. Кой сметна, че 13 км трасе струва 25 млн лева? Това са 2 хиляди лева на линеен метър за поставяне на тръба. Сметката я плащаме всички ние”, заяви Христо Проданов. Той припомни, че е нужно е да се ремонтира стената на язовир „Нови искър”, за да се изпълни идеята оттам да постъпва вода за Перник, защото има опасност стената да не издържи.