Петър Витанов: Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската и европейската индустрия

Атомната енергетика няма алтернатива

Инициативата Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската  и европейската икономика и индустрия. Основният въпрос за страни като България е как да намерим пресечната точка между трансформация на икономиката към по-екологосъобразна и запазване на българската и европейската индустрия“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. Той взе участие в дискусия, посветена на нова екологична политика на ЕС и организирана от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара, Българската камара на химическата индустрия и Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори дискусия.

„Как можем да направим това - като повдигнем въпросите, свързани с производството на електроенергията, защото това, което се опитват да направят сега, е газта, атомната енергетика, въглищата, да бъдат извадени  от енергийния микс. А за страни като България това означава абсолютна неконкурентоспособност и крах на икономиката. И срещу това ние трябва да се борим. Няма какво да замени атомната енергетика - нито по отношение на инвестициите, нито по отношение на устойчивост на работните места, нито като цена, нито като добавена стойност“, допълни Витанов.

Той подчерта, че нещата изглеждат много сложни, когато става дума  за съхраняване на конкурентоспособността и запазване на европейската икономика и индустрия, защото са налице два процеса - Европа трябва да запази своята конкурентоспособност спрямо останалия свят, но и България да съхрани конкурентоспособността си спрямо Европа.

„Докато ние като евродепутати в първия процес бихме могли да имаме някаква по-съществена роля, то втората по-скоро би следвало да е адресирана към българското правителство“, добави българският евродепутат. Той изведе на преден план три основни механизма за подкрепа: компенсация за покачване на стойностите на въглеродните емисии; проектът за втора атомна електроцентрала да стане необратим; производителите и индустриите да бъдат подкрепени, така че те да могат да се възползват от новите възможности - включително и финансови, които ЕС ще предостави под формата на различни инструменти за осъществяването на Зелената сделка.

Лидерът на българските социалисти в ЕП наблегна на трите основни аспекта на предлаганата Зелена сделка: „Ако всички сме съгласни с екологичния аспект, а именно, че всички искаме да дишаме чист въздух и да пием чиста вода - при другите два елемента обаче - финансов и социален - имаме сериозни разминавания. Защо? Защото ЕС казва, че ще предостави само в първите 10 години 100 млрд. евро. Да, но всъщност това не е съвсем така. От тази сума, между 10 и 20 % са реалните средства, които се отпускат. Допълнително - 30 млрд. евро, които идват от Фонда за регионално развитие и ще са за сметка на средствата за сближаване. Да не говорим за подкрепата по линия на ЕЦБ - това не са нищо повече от заеми, които трябва да бъдат връщани по-късно. Най-тежък обаче, е социалният ефект и ние сме сериозно загрижени за хората, които ще бъдат принудени да си търсят работа“, допълни Петър Витанов.