Крум Зарков: Искаме да свалим правителството и то да понесе политическа отговорност

Янр 18, 2020 Новини БСП в медиите 0 761

С идеята за ВиК холдинга правителството иска да си осигури спокойствие

„Искаме да свалим правителството, да констатираме провала, който те консумират, да понесат политическа отговорност за случилото се. След което следваме процедурата по Конституция, а именно разглеждането на  възможностите за ново мнозинство в този парламент и избори“. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БНТ. „Десетки пъти сме поставяли въпроса и за водата, и за въздуха, а и за отпадъците в Народното събрание под различни форми. Липсата на чуваемост, отказът да се поставят правилните въпроси е това, което ни доведе дотук“, сподели още той.

Според него кризата е последствие от проблем, който може да бъде констатиран в много сектори – работа без ясна цел и посока. „Дали е в социалното ведемство, дали е в здравеопазването, или във водния сектор- правителството няма ясна посока, поради което и не е възможно за него да обясни точно какво прави“, обясни социалистът.

По думите му през 2009 г. в България се  губи 60% от водата си средно между водоисточниците и чешмите, а 10 години по-късно, при осигурени милиарди финансиране,  губим 61%. „Идеята с ВиК холдинга я няма в нито един от няколкото стратегически документи, които има във водния сектор, нито в законите, които са приемани през годините за водния сектор - това означава, че това е действие ad hoc, с което се иска да се осигури спокойствие“, посочи Зарков.

Според него, за да се стигне до качествени решения, трябва качествена промяна в начина, по който се мисли, прави и говори в политиката." С търсене на вината назад, с наддумваници, с ad hoc решения, с хвърляне на бомби, които да отвлекат общественото внимание от един проблем докато не избухне другият, това няма да се случи“, каза още Крум Зарков.