Георги Михайлов: Д-р Дечев постави фундаментални въпроси за здравеопазването, които БСП от години поставя

Янр 17, 2020 Новини БСП в медиите 0 583

17.01.2020 г.

"Д-р Дечев постави фундаментални въпроси, които БСП поставя в пленарна зала през целия живот на 44-то Народно събрано и за които искаше вот на недоверие вече 3 години". Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ "БСП за България" пред бТВ. Според него тези въпроси  са няколко и лекарствената политика на НЗОК е само една част от тях.

"Най-сериозният проблем е приетият законопроект за обществените поръчки от 2016 г. според който една група от лечебни заведения са освободени от задължението да правят обществени поръчки, позовавайки се на това, че частните болници в България се водят търговски дружества. Вторият голям въпрос - те не са задължени да отчитат своите финанси", обясни Михайлов. По неговите думи всичко това, заедно с неизпълнените обещания на управляващите - електронно здравеопазване, централизиране система на търгове за медикаменти, заплащането на специалистите в системата - е голямата поредица от проблеми, които един от управляващия екип на здравеопазването, избран от управляващата коалиция, си е позволил да каже.

Според Георги Михайлов е нямало и никакъв резултат от съвещанията за здравна реформа през последните няколко години, а последната година от един мандат не е година, в която могат да се правят големи промени. "Това означава, че българската нация загуби 4 години. Потвърди го и Европейската комисия в началото на годината, според която имаме безобразно много болници и голям брой хоспитализации", каза още социалистът. Според него конструкцията клинични пътеки - търговски дружества се пази, защото тя носи сериозни печалби на тези, които използват системата.

За Михайлов не е сериозно, че  управляващите чак сега разбират какво се случва в здравеопазването и тепърва обещават да приемат законопроект. "Затова България е на последните места в ЕС по всички показатели - смъртност при определени заболявания, предотвратима смърт, детска смъртност", каза още той.

"Когато БСП говори от години за тези проблеми, не се отразява никъде. Когато обаче ги каже член на управляващия екип - става скандал", завърши Георги Михайлов.