Георги Гьоков: Хиляди хора с увреждания останаха без право на личен асистент, социален асистент и домашен помощник

16.01.2020 г.

„Хиляди хора с увреждания останаха без право на личен асистент, социален асистент и домашен помощник заради безхаберието на управляващите, които не осигуриха навременно финансиране“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. Той припомни, че след приключване на операция „Независим живот” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, с която се предоставяха социалните услуги „личен асистент” и „домашен  помощник”, от месец юли 2017 г., социални услуги в домашна среда са обезпечавани със средства вече от държавния бюджет. „Така по общини се създаде възможност  да се сключат договори за продължаване на услугите, без да се променя обхватът на потребителите. Но отпускането на средства за продължаване на програмата винаги бе съпроводено с неяснота, несигурност и прекъсване на предоставяне на услугите“, уточни Гьоков.

Народният представител от левицата акцентира, че в края на миналата година, на всички срещи с общините и на всички въпроси от народни представители, общини и заинтересовани лица, от МТСП и Агенция за социално подпомагане се е твърдяло, че в бюджета на министерството за 2020 година са предвидени средства за продължаване на финансирането на услугите „личен асистент” и „домашен помощник”. „Но годината си изтече и отново прекъсване и пълна неяснота по отношение на това какво ще се случва по предоставяне на тези услуги от общините и тяхното финансиране. Общините отново не знаят как да реагират“, категоричен е Гьоков. Той подчерта, че заради това всички договори с потребителите, които ползват услугите и с лицата, които ги предоставят, като „лични асистенти“ и „домашни помощници“ трябва вече да са прекратени, считано от 01.01.2020 г.

„Кой е виновен за създадената за пореден път неприемлива ситуация? И как ще понесе отговорност за това? Ще бъде ли въобще осигурено финансиране за продължаване на финансирането на услугите „личен асистент” и „домашен помощник”, предоставяни от общините? И кога?“, попита депутатът от левицата.