Крум Зарков: Ако партиите извън управляващата коалиция подкрепят вота на недоверие, правителството пада

Янр 15, 2020 Новини БСП в медиите 0 612

Емил Димитров като министър решава само проблемите на управляващите, а не в екологията

"В момента управляващата коалиция - ВМРО, НФСБ и ГЕРБ, няма мнозинство. Следователно ако тези, които не участват в тази коалиция и се считат за опозиция, подкрепят вота, той минава и правителството пада. Ние сме поканили парламентарните групи, които не участват в уравлението, на официален разговор, в който ще им представим мотивите за вота. Ще потърсим тяхната експертиза и евентуалната им политическа подкрепа".  Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България" пред НТВ.

"В мотивите ни за вот на недоверие са изброени конкретни мерки по трите основни направления, които идентифицираме - вода, въздух и отпадъци, които ще допринесат за качествена промяна в начина, по който се управляват тези сектори", каза още той и подчерта, че  с този вот БСП търси политическа отговорност и иска да насочи вниманието към големия проблем - липсата на идея и на перспектива в начина на управление на сектора Околна среда и водите.

Зарков обясни защо БСП не е подкрепила кандидатурата на Емил Димитров за екологичен министър. По неговите думи той няма нищо общо с околната среда и водите и никога не е имал досега. "Това е деветата смяна на министър в този кабинет и никоя една от тези смени не се увенчава с някаква качествена промяна в политиката, за да можем да кажем по-късно, че е била за добро. Димитров се озовава на този пост след криза в коалицията, породена от провал в политиката и арест на действащ министър и  е човекът, който е изгоден в момента, за да се закрепи управляващата коалиция. Тази кандидатура решава единствено проблемите на управляващите, а не проблемите в екологията", заяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

Сoпред Крум Зарков месеци наред е имало достатъчно индикации, че водата стига до критични нива и въпреки това не са били предприети адекватни действия от правителството и това е управленска грешка на МОСВ, за която трябва да се носи отговорност. Относно водната реформа той сподели, че преди 10 години  е констатирано, че България губи 60% от водата по ВиК мрежата и за това са осигурени 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране. "10 години по-късно ние губим повече вода, отколкото тогава. Сега Министерският съвет отпуска 30 млн. лв. за кризисна ситуация. Дано те да бъдат оползотворени качествено и кризата да се преодолее, но това не решава главния проблем - това правителство в последните 3 години с нищо не е доказало, че може и има желание да проведе  реформа. А на България й трябва да се реформира много тежко целия този сектор", каза още Зарков.