Корнелия Нинова: Работим за сваляне на това правителство. То е вредно за България

15.01.2020

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми народни представители,

Скъпи български граждани,

 

Нека новата година бъде мирна и благодатна за България. На колегите пожелаваме здраве и смислени решения с добър резултат за страната и народа ни.

Започваме и тази сесия в криза – правителствена с поредната 9-та смяна на министър в кабинета. Криза с водоснабдяването - близо половин милион българи са в режим на вода. 100-хиляден град е изправен пред избора работа и хляб или вода. В десетки други градове от години хората не знаят какво е постоянно течаща чиста вода. За десет години три пъти се повишиха цените на водата. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Международната и българска мафия печели много смъртоносни пари за сметка на здравето на българския народ, пред погледа, а може би и в съучастие с българските власти, съдейки по последните действия на прокуратурата. Висши държавни служители, управителят на НЗОК, заговориха за организирана система за източване на Здравната каса. Директно са назовани и виновниците - министър и зам.-министър правят лобистко законодателство в полза на големи частни интереси. Тол-системата е отложена отново и е напът да се провали. Завърна се чумата по свинете и нови десетки хиляди животни се умъртвяват. Цял сектор в животновъдството се унищожава – това доведе до невероятен скок в цената на месото – над 50 процента, а на колбасите – 10%. Предупреждават ни, че ще расте цената на хляба, расте цената на водата. В много общини се увеличават местни данъци и такси, а близо 2 милиона българи продължават да живеят с пари под прага на бедността. Това са фактите.

Защо стигнахме дотук? В продължение на 10 години се приемаха закони в интерес на печалбата на малцина срещу тази на мнозинството. Корупцията вече е заложена в законодателството. Стигнахме дотук заради безхаберие, некомпетентност, а както се вижда от действията на прокуратурата – злоумишлени действия на управляващите. За 10 години превърнахте политиката в търговия. Но цинизмът е, че плащате собственото си спокойствие с парите на хората. Взимате им непосилни данъци и при всеки бунт, министър-председателят си плаща такса „спокойствие“ с техните пари, изкарани с труд. Но не за да има развитие и растеж на страната, а самоцелно – за да се запази властта. След 10 години и този модел започва да се изчерпва и да не работи. Системите започват да гърмят една след друга. Унищожихте кръвоносната система на държавността – институциите, които не функционират. Вкарвате държавата от криза в криза. Гасите пожари, които сами запалвате. Но управление на държава не е гасене на пожари. То изисква план, компетентни хора, работа и контрол. Нищо от това нямате. Затова вместо стабилност и развитие, които обещавате, има хаос и застой, и това не може да продължава така.

Скъпи български граждани,

Не вярвайте на лъжи и манипулации, че БСП влиза в договорки, задкулисие, каквито и да са разговори за крепене на това правителство. Искам да съм пределно ясна - ние работим за сваляне на този кабинет и на това управление. То, освен безхаберно и некомпетентно, вече е вредно за България. Винаги има алтернатива – по всички теми, които засегнах, ние от БСП от години сигнализираме министерства, МВР, прокуратура. Предлагаме различни решения - друг здравен модел, в който болниците да не са търговски дружества. Друг социален модел – който намалява неравенствата; друг образователен модел – който гарантира кадри за икономиката и работа в България на завършилите млади хора. Друг модел на системата на борба с корупцията, в който не управляващите си избират проверяващи.

Говорите, че искате консенсус по стратегически важните за България въпроси. Уважаеми българи, това е лозунг, когато управляващите са притиснати до ъгъла. През всички тези години предлагахме консенсус. Всички наши разумни предложения бяха отхвърляни без аргументи. Призивът за консенсус се използва в криза, но не е искрен. Никога подадена от нас ръка по тези теми не е била приемана. Ето защо, смятаме, че промяната за България, и за живота на българския народ, преминава през промяна на управлението.

Обръщам се към другите парламентарни партии, които се определят като опозиционни, към извънпарламентарни партии и граждански сдружения, които искат промяна. Уважаеми колеги, всеки от нас тича по своята писта и силен в своята тема, но е слаб, защото е сам. Всеки от нас има идеи за промяна, при всички нас има кадърни и почтени хора. Нека се опрем на тях, на жизнените сили на българския народ, защото имаме една обединяваща идея – да сменим това управление и да променим България и живота на българите. Възможно е да го направим, но не просто да вземем техните постове, а за да гарантираме икономически растеж, стабилност и благополучие на българския народ.