Атанас Костадинов : Случващото се с водата и въздуха ни е заради некомпетентността на това управление

Янр 12, 2020 Новини БСП в медиите 0 687

След близо 3 млрд. инвестиции - 315 хиляди българи са на воден режим

„На 20 януари БСП ще внесе вот на недоверие срещу политиките на правителството. Нужен е спешен план за действие, за да се осигури вода за населението на Перник, защото в момента има ресурс само за 20 дни. Но са нужни  и отговори на големите въпроси – как се е стигнало до тази ситуация и как проблемът да се реши изцяло, а не на парче”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Атанас Костадинов пред БНР. Той подчерта, че действията и бездействията на управляващите  в последните 10 години са причината в страната да има криза с водата, отпадъците и въздуха.

 „След 10 години и над 3 млрд. лв. инвестиции България продължава да губи 61% от водата си. По официални данни 315 хиляди българи са засегнати от воден режим. Случващото се не е в резултат на природно действие,  а от некомпетентността на това управление”, каза Костадинов.

 Социалистът обяви, че вотът на недоверие към правителството ще бъде конструиран в три части – ще бъдат  изложени факти за кризата с водите и боклуците, ще се  покажат пропуските и порочните механизми на управление на водите, отпадъците и въздуха, но левицата  ще предложи и мерки за решаване на тези ситуации.

 „България не управлява водите си. Приоритет на управляващите беше и е не да се осигури чиста питейна вода за населението, а кой ще управлява този огромен ресурс. След всичко това е редно да обявим краят на т.нар.”водна реформа”, заяви Костадинов.Той припомни, че вследствие на нея  усвояването на европейските пари за води е едва няколко процента. „Кризата и проблемите във водния сектор са резултат от дългогодишно провеждане на десни политики, съчетани с некомпетентност, безхаберие и силен корупционен натиск”, завърши Атанас Костадинов.