Манол Генов: Не всяваме страх, но водният сектор е изоставен и има нужда от сериозни реформи

Янр 07, 2020 Новини БСП 0 572

От замърсяването на въздуха в България преждевременно умират 15 хиляди души

"Фитилът вече е запален, очакваме кога ще гръмне бомбата в целия воден сектор. Не искаме да всяваме страх у хората, но този сектор е изоставен като политики от много време и се нуждае от сериозни реформи. Управляващите сами си предизвикаха и избраха темата за вота на недоверие с бездействието си. Извън всякаква логика е това, което се случва в 21 век  в град Перник - да бъде подложен на подобен геноцид." Това коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на ИБ Манол Генов пред радио Фокус.

Той припомни, че през декември БСП са предизвикали парламентарен дебат по въпроса за вноса на опасен отпадък от чужбина и неговото изгаряне. По думите му в България безконтролно се внасят отпадъци, регионалните инспекции по страната не изпълняват функциите си да контролират тези процеси. 

Генов подчерта още, че българските гражданите държат челни позиции в някои градове по повишена концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух. "По данни на Международната здравна организация от замърсяването на въздуха в България преждевременно умират 15 хиляди души", заяви още депутатът от левицата.

"Политиката, която правителството провежда, е сгрешена. Отговорност носи министър-председателят Борисов. Ние искаме българите да знаят какво е състоянието на сектора и защо се е стигнало дотам, както и управляващите да вземат мерки за справянето с проблемите", заключи Манол Генов и обясни, че левицата ще изложи останалите аргументи за вота на недоверие по време на неговото обсъждане.