Георги Михайлов: Необходимо е създаване на Национална педиатрична болница

Има не само кадрови дефицит в детското здравеопазване, а дефицит на държавническа визия

"Става дума не само за кадрови дефицит в детското здравеопазване, а за дефицит на държавническа визия. Всички действия в здравеопазването, които говорят в правилна или неправилна посока, са политики. Тук не става дума за политизиране, а за реални действия или липса на реални действия на държавата. Не може да бъде обвинявана ПГ на "БСП за България", че политизира проблема - той е остро политически, тъй като е остро представен пред цялата нация". Това заяви от трибуната на НС народният представител от ПГ на" БСП за България" Георги Михайлов. 

"И ако вие ни предложихте по спешност това решение преди месец - една болница да бъде заменена с друга, аз ще ви кажа, че точно тук не беше направен никакъв анализ -  какво е разположението на детския контингент в столичния град, болестността в различните периоди във времето на година, необходимостта от интензивни легла. Като специалист, ще ви кажа още, г-н министър, че тези три болници са абсолютно несъпоставими", категоричен бе проф. Михайлов. Той изтъкна, че Пирогов има насока към оперативни пациенти, Трета градска - която е строго кардиологично профилирана и Александровска, която, по думите му, няма никакви условия за провеждане на дихателна реанимация. Проф. Михайлов коментира още, че в ръцете на родителите се оставя решението да ходят в зловещ триъгълник от болница на болница, като я няма и „прословутата“ електронизация на здравеопазването, няма информация за свободните легла. „При този тормоз, който се оказва върху лекарите, ще видите, че всички места в болниците ще бъдат непрекъснато заети и много трудно ще се приемат деца в спешните отделения - поради това, че специалистите се страхуват да върнат някого, за когото са преценили, че не е спешен случай", каза още проф. Михайлов. Той изтъкна, че цялата държавническа визия за разпределението на болните, за тяхното триажиране- не може да бъде осъществена. Той припомни, че преди години е имало успешна система на триаж, започваща от личния лекар, а сега родителят не знае в коя болница да заведе детето си. "Накрая - и с хеликоптер да го заведете в Пирогов, когато е минал златният час на диагнозата, всичко е приключено. Това създава необходимостта от създаването на Национална педиатрична болница", категоричен беше проф. Михайлов. Той припомни, че при опита болница Лозенец да бъде превърната в педиатрична болница, експерти са заявили, че тази сграда има няма капацитет. Тя е строена при други стандарти, които не отговарят на европейските стандарти за сигурност. "Ако вие правите къща за децата си, г-н министър, та какво остава за лечебница, един 40-годишен строеж ли ще вземете?, запита проф. Михайлов и коментира , че това е изключително некоректно към българските деца и детското здравеопазване.

Десислав Тасков, БСП: Нужна е реформа в здравеопазването - здраве и търговия не са съвместими 

„Уважаеми господин министър, преди няколко дни, след среща при премиера с медицински сестри се получи противопоставяне на специалистите по здравни грижи срещу лекари по повод трудови възнаграждения. Извинявайте, но това е безумие. Та това са хората, на чиято екипна дейност поверяваме най-ценното си – здравето. Не може и не трябва заради няколко десетки самозабравили се нахалници, да се сатинизира едно цяло съсловие. Именно заради това ни трябва реформа в сектора - здраве и търговия, здравеопазване и търговски дружества не са съвместими понятия“. С тези думи се обърна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Десислав Тасков към здравния министър Ананиев.

 Георги Йорданов: Системните проблеми в българското здравеопазване бележат отрицателна тенденция

„Повод за искането ни за изслушване е смъртта на 3-годишния Александър и съдебно-медицинската експертиза за това. Причините са системните проблеми в българското здравеопазване, бележещи отрицателна тенденция. На първо място – липсата на комуникация и съгласуваност с дейността на отделните структурни звена в здравеопазването – спешна помощ, извънболнична и болнична помощ, отделните многопрофилни и специализирани болнични заведения“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Йорданов по време на изслушването на здравния министър Кирил Ананиев по искане на левицата. По думите на Йорданов това се е отразило в конкретния фатален случай, когато детето преминава през три болници без направление от личния си лекар. „Случай като този представлява най-ясното опровержение на тези здравни апологети, които в началото на прехода считаха, че приватизацията е панацеята и ще се формира пазар на медицински услуги, който ще формира всички отношения в здравеопазването. Оказа се, че това не може да се случи“, каза още народният представител. В изказването си Йорданов припомни някои от затворените отделения – областната болница затваря отделение „уши, нос, гърло“ в Търново, родилното отделение в Свищов – родилките е трябвало да пътуват 90 км до Велико Търново. 

„В България никога не е имало толкова много лекари. Проблемът е просто в необходимостта от оптимална система за специализацията на тези лекари. Да не забравя медицинските сестри – едно съсловие, което продължава да чака разрешаване на основните си проблеми, справедливо заплащане, подобряване на условията на труд и професионалната мотивация“, заключи Йорданов.