Иво Христов: Европейската комисия да забрани вредните пестициди

18.12.2019

"Макар да е стъпка в правилната посока, инициативата на Европейската комисия не може да се смята за сериозен ангажимент за справяне с драматичното намаляване на дивите и домашните опрашители. Европейската комисия трябва да мисли в по-дълъг хоризонт от бизнеса, който очаква бърза ликвидност и няма сам да се откаже от пестицидите. За това е нужна воля." Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП

"През последните години в моята страна - България - имаше десетки случаи на отравяне на пчели. Много пчелари загубиха пчелите и поминъка си, често заради пръскане с вредни хербициди и пестициди. И това е само сметката за домашните пчели, върху които имаме наблюдения. Какъв е ефектът върху всички други опрашители, можем само да гадаем. Още не знаем какъв ефект ще окаже и 5G технологията, а учените предупреждават, че тя ще има ефект и върху тях", каза още българският евродепутат.

Според Иво Христов е нужно да  бъде поет реален финансов и политически ангажимент от страна на Комисията към пчелари и научни специалисти.

„Необходимо отделянето на повече средства за изследвания и наблюдение на видовете опрашители в ЕС. Друга важна посока е разработването на нови видове пестициди, които са безвредни за пчелите и другите полезни насекоми”, завърши Иво Христов.