Корнелия Нинова: Предлагаме въвеждане на водни помощи, каквато е практиката в ЕС

В Европа съществува забрана за прекъсване на водоснабдяването, а в България 320 хиляди българи са без вода

Г-жо председател,

Г-жо министър,

Уважаеми колеги народни представители,

Едно от най-големите богатства на България са нейните води. Но сме и олицетворение на народната поговорка „Вода гази, жаден ходи“. Поводът за този дебат е кризата в Перник, но проблемът е комплексен и национален. Обяснението на управляващите обикновено е с климата – ако вали дъжд, чакайте някой язовир да ви наводни, както в Мизия. Ако има суша, правете молебен за дъжд, за да не сте в режим. Това е удобно, но не е вярно обяснение. Да видим какви са причините днес 320 хиляди българи да бедстват на режим в страната, с риск те да се увеличат. Първо – безконтролно се раздаваха язовири за правене на бизнес. 500 милиона по постановления на Министерски съвет, извън бюджета, бяха гласувани за аварийни ремонти на язовири. По-голяма част, можем да видим в отчета на Държавната консолидационна компания, вече са разпределение. 1 милион през 2017 година, 442 през 2018 година. И оттам нататък - пълна мъгла. Къде са отишли? Колко язовири се ремонтират, по какви процедури, кои фирми? Нищо не се знае за тези пари и за тяхната резултатност. През 2018 година министър Караниколов заяви тук, че държавата все още не знае кой е собственикът на 153 язовира. 10 години управление на Борисов не стигнаха, за да се установи собствеността на язовирите в България. И 153 язовира са безстопанствени и безконтролни.

Втора причина – криминално се унищожиха „Напоителни системи“ – разпродадоха се, нарязаха се тръбите. До какво доведе това? До наводнения и до липса на поливно земеделие. Третата причина е остарялата инфраструктура. Губи се вода, по официални данни, 60 процента изтича в земята. И в същото време сте направили ремонт само на 0,5 процента от мрежата в страната. Следваща причина за състоянието на сектора – съмнения за корупция. В Перник витаят от седмици всякакви версии за онези 32 милиона, отпуснати за ремонт на Язовира и недовели до резултат. Надявам се прокуратурата да си свърши работата там.

Пето  – лошото качество на водата. В Стрелча, Хасково, Шумен и на други места – хората пият мръсна и опасна за здравето вода. Дори в Шумен Окръжният съд се произнесе по жалба на гражданите, че водата там е негодна за пиене, цената, която е определена там не трябва да се плаща. Шеста причина – пълен административен хаос и управленско безхаберие. МРРБ прехвърля отговорността на Министерство на околната среда и водите. Министерството на околната среда – на областните управители. Областните управители - на ВиК дружествата. При язовирите на Държавната консолидационна компания, на кметовете, или на общинските съвети. И никой не знае кой какво прави в сектор.

Седмо – на фона на всичко това, постоянно повишавате цените на водата. В Шумен – стигнахте 3.40 лв, Варна – 3 лв, Добрич – 3,35 лв. На 20 ноември 2019 г. допуснах, че ще увеличите отново цената на водата за следващата година. Днес, един месец по-късно, това вече е факт. Вчера бяха обявени нови, пределни цени на водата. И е направо парадокс и подигравка, че това увеличение започва от Шумен, където водата е с една от най-високите цени, където съдът се произнесе, че е негодна за пиене, и където се очаква режим на водата. Близо 7 милиона българи плащат за некомпетентно управление на сектора, административен хаос и корупция. Седем милиона плащат за действията на стотина, които доведоха българските граждани до това състояние – режим и високи цени за лошо качество и отровна вода.

Как стават тези неща в Европа? Предлагаме няколко пъти да мислите за водни помощи – и все ги отхвърляте само защото ги предлага БСП. Ето какво се случва в Европа по темата за помощ на населението в такива ситуации. Намалена ставка на ДДС на водата има в Белгия, Чехия, Франция, Германия, Полша, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Швейцария и Англия. Социална тарифа за  социално бедни има в  Австрия, Белгия, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Португалия, Словакия. Има целева помощ за хора, които не могат да си позволят да си плащат водата в Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Люксембург и Англия. В множество европейски държави съществува забрана за прекъсване на водоснабдяването. Забрана в Европа, а в България 320 хиляди българи днес са без вода. Забранено е да се прекъсва водата в Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Швейцария и Англия. Финансова помощ на лица с ниски доходи, които не могат да си плащат водата се осигурява в 22 европейски държави. Ето това искаме и за българските граждани като в Европа, защото и те са европейски граждани. Докато правите стратегия, докато си решавате проблемите с корупция, докато възстановявате 95 процента от мрежата, която се разпада и докато продавате легени на хората, които нямат вода, да въведете водни помощи. Ако не искате да чуете предложението на БСП, вижте какво правят европейците.