Антон Кутев: Законодателството трябва да гарантира редакционната независимост на медиите

06.12.2019 г.

„Широк кръг от проблеми седят зад медийната среда в България. Логиката, че медиите в България са свободни и могат да правят каквото искат, не е съвсем вярна. Не бих претендирал да има намеса в редакционните политики на медиите – точно обратното. Смятам, че законодателството в България има нужда от развитие, с което да се гарантира редакционната независимост“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той подчерта, че има два вида медии – обществени и частни. За обществените медии по думите му правителството и Народното събрание имат много по-голяма отговорност, защото тези медии имат различна функция.

„Именно там трябва да се насочват ключовите неща в реформата на медийната среда. От 1998 година насам никой не посмя да задейства Фонд „Радио и телевизия“, който е направен по модела на ББС за финансиране – т.е. да не зависи по никакъв начин от управлението“, подчерта народният представител от левицата. Кутев отбеляза, че имаме проблем в начина, по който се финансират обществените медии, защото всяка година директорите им застават „на колене“ пред управляващите и от това, разбира се, изпадат в зависимости.

Крум Зарков : Управляващите трябва да гарантират прозрачността на медиите

„С този проект на решение възлагаме определени задачи - Министерският съвет в определен срок да предостави план за подобряване на медийната среда в България, която има сериозни проблеми със свободата и демокрацията”. Това заяви Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България" в Народното събрание.

Той обясни, че е наложително правителството  да не използва този закон за брутални препирни и нападения.  "Управляващите трябва  да преустановят собствените си намеси в медиите, като например големите ресурси, които правителството разпределя под формата на реклама по различни програми. Там е  нужна много повече прозрачност”, допълни Зарков. Той каза, че трябва обществените медии да бъдат гарант на плурализма.

„ Ако продължаваме да се замеряме с епитети и да лепим етикети на всеки, с когото не сме съгласни, тогава влизаме не в дебат, а във война. Няма нужда да заравяме главата си в пясъка, проблеми има, решения са възможни и съм сигурен, че можем да ги намерим”, завърши Крум Зарков.

Александър Симов: Свободата на словото не работи така – да дойде външен експерт, за да оправи ситуацията ни

„От 2017 година това е трети или четвърти опит да поставим темата за свободата на словото в България. Досега в повечето случаи използвахме отчета на СЕМ. Не смятам, че това досега се получи – всеки път тук получавахме един и същ отговор, перифраза на словото на Бойко Борисов – свободата на словото е проблем на самите журналисти и няма защо ние да я поставяме на дневен ред“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“. Като признание, че нещо „куца“ в свободата на медиите, по думите на депутата, може да се разчете идеята министър-председателят да покани американски експерт, представител администрацията на Тръмп, който да се занимава със свободата на словото в България. „Свободата на словото не работи така – да дойде някой отвън, за да оправи ситуацията ни тук. Няма как външен експерт да оправи всичките нередности, най-малкото защото ние трябва да имаме стратегия за свободата на словото и чак тогава да питаме външни експерти дали вървим в правилната посока“, каза още Симов.