Кристиан Вигенин за партийната субсидия: Постъпете като държавници, а не да натривате носа на опозицията

05.12.2019

„Демокрацията и европейските стандарти в политиката не са даденост и трябва да се отстояват всеки ден. Днес обезсилването на тези принципи се случва пред очите ни. С решението за 1лв субсидия управляващите върнаха партиите преди 1989 г." Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той обясни, че  зад цветната фасада на медийния плурализъм е скрита една сиво-черна картина, която ни праща в дъното на класациите по свобода на медиите. Вигенин допълни, че през лятото, непосредствено преди предстоящите местни избори, е бил извършен двоен удар - един пряко срещу опозицията, вторият срещу устоите на държавата: "С орязването на субсидията  политическият плурализъм в България беше застрашен. От друга страна се откри възможността чрез неограничените дарения от юридически лица, напълно законно, големият бизнес да нахлуе в политиката и да бъде завършено овладяването на страната от олигархията”. Той посочи, че тези две стъпки са в ярко противоречие на ОССЕ, Съвета на Европа и Венецианската комисия.  „Днес имаме шанса да ревизираме тази грешка, преди да е довела до тежки последици. Постъпете като държавници, а не да натривате носа на опозицията, за да си отмъстите на един безкомпромисен лидер на опозицията”, каза Вигенин. Той призова управляващите, да не забравят че рано или късно ще се окажат в опозиция. „Нека спрем тази безперспективна игра и да очертаем граници, които да не бъдат прескачани”, завърши Кристиан Вигенин.

Валери Жаблянов към управляващите: Свикнахте 10 години да живеете в политически разкош

"БСП няма да ви се моли за пари, БСП няма да се моли и на г-н Борисов за пари. Нашето предложение не е да се дадат едни пари, предложението ни е обратното на вашето разбиране за политиката в България. Нашето предложение е за това в България изборите да се провеждат с политически средства. Вие свикнахте на много пари, свикнахте 10 години да живеете в политически разкош. Да печелите пари, да се възпроизвеждате с държавните пари и да печелите следващите избори с още повече пари". С тези думи се обърна към управляващите народният представител от ПГ на "БСП за България" Валери Жаблянов. По думите му този подход в политиката не може да бъде наречен политически плурализъм, идейна бора, политическо противопоставяне. "Вие изменихте Конституцията. Изменихте смисъла на Конституцията и нейните принципи", коментира Жаблянов.

" БСП не излезе открито срещу референдума на Слави Трифонов, защото половината от въпросите бяха отхвърлени от Конституционния съд", подчерта депутатът.

"Крайно време е парламентът да се замисли за рамките на политическата демокрация в България. Крайно време е всички ние да се замислим за мястото и ролята на политическите партии за функционирането на политическата ни система", категоричен бе социалистът.

Стоян Мирчев : БСП иска да защити плурализма

„ДПС говореха за популизъм. Да не забравяме, че те предложиха партиите да минат в ръцете на бизнеса в България. Това, което предлага  БСП е с една единствена цел – да защитим плурализма”. Това заяви народният представител от ПГ "БСП за България" Стоян Мирчев. Той обясни, че в противен случай  политическият живот ще бъде под  корпоративен диктат.  „А точно това е целта на ДПС. Това, което правите, е лицемерие, защото в този парламент вие сте в коалиция с ГЕРБ”, коментира  Мирчев. Социалистът допълни, че проблемът е, че единствените, които искат дебат, са БСП. Той добави, че не е  редно  ДПС  да говорят за дебати.