Ивайло Калфин: В настоящата пазарна ситуация в Европа медиите стават силно зависими не от своите читатели, а от своите благодетели

  В настоящата пазарна ситуация в Европа медиите стават силно зависими не от своите читатели, а от своите благодетели - било то бизнес или правителство - които стоят пред изкушението да заменят свободата на медиите срещу медийния си комфорт

 

В настоящата пазарна ситуация в Европа медиите стават силно зависими не от своите читатели, а от своите благодетели - било то бизнес или правителство - които стоят пред изкушението да заменят свободата на медиите срещу медийния си комфорт. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в Европейския парламент Ивайло Калфин по време на проведения късно снощи дебат в пленарна зала на ЕП по въпросите на свободата на изразяване и свободата на медиите в Европа.

"Свободата на медиите е интегрална част от системата за правата на човека и не може да се разглежда извън общия контекст на състоянието на демокрацията. В България, както и на всякъде, медиите работят под силен пазарен натиск. Продажбите падат, рекламите се свиват, новите медии все повече размиват границата между професионалната журналистика и социалните медии. Добрите журналисти имат все по-малко възможности за изява и за нормално практикуване на професията си. Медии с традиции и публика се закриват" заяви в изказването си Ивайло Калфин, давайки пример с постъпилата информация за закриването на вестник "Класа".

 

"В тази ситуация медиите стават силно зависими не от своите читатели, а от своите благодетели - било то бизнес или правителство - които стоят пред изкушението да заменят свободата на медиите срещу медийния си комфорт", обобщи българският евродепутат.

 

"За съжаление в България голяма част от издателите имат интереси в други области. Това създава предпоставки за натиск и злоупотреба с редакционната политика - срещу облаги  и добро отношение от страна на правителството. От своя страна правителството систематично демонстрира пренебрежението си към принципа на независимост на институциите, включително на тези свързани с медийната регулация. То стигна до там, че нарочно си поиска писмени индулгенции от медиите като ги попита дали им оказва натиск. Което само по себе си представлява оказване на натиск", подчерта Ивайло Калфин.

Българският евродепутат обърна внимание, че "проблемите в България не са уникални - те се срещат и в други страни".

"Аз не бих сложил под един знаменател всички медии и не бих обвинил дори за минута добрите журналисти, които често са принудени да работят без постоянни договори или въобще са принудени да търсят смяна на попрището. Проблемът е структурен - той е свързан основно с автоцензурата, която чест се налага. Тук трябва да добавим и концентрацията при разпространението на медии - били те електронни или печатни, заяви още Ивайло Калфин.

Той припомни, че "предишният състав на Европейската комисия предвиди мерки за запазване и мониторинг на плурализма в медиите".

"Днес ние имаме особена нужда това да се случи. Много изкусителни са популизмът и агресията, но те никога не са довели до верните решения. Очаквам ЕК да бъде активна в този момент и да предложи решение. Зная, че темата е деликатна е често не подлежи на формално измерване, въпреки че има подобни класации. Въпреки това очакванията и критериите на Европейския парламент трябва да бъдат много високи, колкото е висок и залогът за запазването и развитието на европейската демокрация",завърши Ивайло Калфин.