Драгомир Стойнев за Сачева: Ще изберете министър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие

Смяната на министър подсказва криза в управленския екип и държи отворена вратата към политическа криза

„Днес обсъждаме отстраняването на един и назначаването на друг социален министър. Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е много сериозен симптом за блокаж на управленски системи. Смяната на министър е признание за провал в сектора. Знак за управленска безизходица в справянето с определен проблем или поредица от проблеми“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на обсъжданията на кандидатурата на Деница Сачева за социален министър. Той посочи проблемите в системата – разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността, изкуствено създадения проблем с болничните на трудещите се и провалът на деинституционализацията. „Смяната на министър подсказва криза в управленския екип и държи отворена вратата към политическа криза“, категоричен бе Стойнев. Смяна ма министър е категорично доказателство, че не работят много повече от една системи. Социалната политика е онази невралгична точка, която събира в едно финансовата стабилност, икономическата жизненост, демографската политика, състоянието на здравеопазването и образованието, малцинствените проблеми, нивото на бедност. Смяната на министъра сега означава и признание, че всички тези теми в България буксуват. Имаме системен проблем. За три мандата ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Вие от ГЕРБ разбихте цели системи“, каза още народният представител от левицата.  Той изтъкна, че управляващите са се провалили и в електронното правителство, въпреки че са изхарчени близо 2 милиарда лева.

„Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме „Под игото“. В крайна сметка ще изберете министър, за когото не е имало турско робство, а „османско присъствие“, коментира още Стойнев по повод кандидатурата на Деница Сачева за нов социален министър.  Той посочи и други сериозни слабости на правителството, сред които състоянието на здравната система.

„За три мандата не бе променено остарялото разбиране, че всичко добро идва отвън, че трябва да вземаме готови „демократични модели“, че снимки със силните на деня външни фактори ще ни донесат просперитет. Загубихме характер и авторитет. Превърнахме се в територия за внесени експерименти. За съжаление социалната система е сред най-пострадалите системи“, заяви Стойнев. Той коментира кандидатурата на Сачева, която по думите му започва от „тъмносиньото“ на Иван Костов и стига до европейското синьо ГЕРБ. Народният представител посочи още, че в кариерата й има няколко скандални казуса – с вкарването на т.н. „джендър идеологии“ в средното образование. „Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави чрез инструментите на социално включване, подплатени с много средства“?, попита още Стойнев.

 

Георги Гьоков: Управляващото мнозинство няма визия за социалната сфера

„За оставката на социалния министър винаги има поводи, не ме изненадва оставката на социалния министър, изненадва ме, че цялото правителство не си подава оставката. Защото икономическата и социалната политика е катастрофална за държавата. Икономиката е в криза и се управлява от все по-малко, но близки до властта до хората. Неравенствата достигат до все по-високи прагове, бедността се увеличава“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъжданията на кандидатурата на Деница Сачева за нов социален министър. По думите му в момента управляващото мнозинство няма визия за социалната сфера и не само, че не може да решава проблемите, но и ги задълбочава. Той изтъкна още, че българинът има много проблеми, но над всички най-много се открояват недопустимата високата степен на бедност, ниските доходи, демографския проблем, бързо застаряващо население, комерсиализирано здравеопазване, неадекватно образование, несправедлива социална система, сериозни регионални различия, липса на работна ръка.

 

Ирена Анастасова: Деница Сачева като зам.-министър на образованието  остави училищата да се справят сами

"Биографията на г-жа Сачева наистина е впечатляваща. Аз мога да споделя впечатления от работата й като зам.-министър на образованието. В нейния ресор бяха проблемите на приобщаващото образование -  много тежък проблем за българското училище. Проблем, който е добре разработен в новия Закон за средното образование, въпреки забележките ми към него. Лошото е, че за 3 години от действието на закона, на практика нямаме почти никакви резултати. Отделно от това, в рамките на приобщаващото образование и на политиките за него, беше разработен и механизма за обхват на децата и за задържането им в училище, за което също отговаряше г-жа Сачева. Но като излкючим тогавашните ПР акции на министерството, отново училищата бяха оставени в 90% от случаите сами.  Когато един човек решава, че може да поеме този много сериозен пост на социален министър, той трябва да е диалогичен с всички останали министри, да защитава законовите норми в страната и да си дава сметка, че работи предимно с хора". Това каза Ирена Анастасова, народен представител от ПГ "БСП за България.

 

Крум Зарков: Социалното министерство е единствен източник на надежда за много, не е без значение кой ще го оглави

"За социалния сектор ние говорим пред народа, в който милион и половина души живеят под прага на бедността, в този народ, в който огромна част от него гледат към социалното министерство като единствен източник на надежда. Не е без значение кой ще оглави това министерство и каква е неговата политика. В това министерство няма никаква идея какво трябва да се случи утре". Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България" във връзка с избора на нов социален министър.