Румен Георгиев: Предложените от БСП реформи в здравеопазването ще дадат глътка въздух на крайно бедните

Дек 03, 2019 Новини БСП в медиите 0 810

03.12.2019 г.

"В Конституцията на Република България пише, че сме демократична, правова и, забележете, социална държава. Но за да се наречем социална държава е важно да има предвидени адекватни политики и решения в социалната сфера и адекватни политики за социална защита, както в държавния бюджет, така и в бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. За съжаление, такива липсват". Това каза Румен Георгиев, народен представител от ПГ "БСП за България", пред радио "Фокус".

Според него бюджетът на ДОО за 2020 г.  отхвърля всяка възможност за социално развитие и се отдалечава тотално от разбирането за социална държава. Георгиев обърна внимание, че  не се предвиждат промени в подхода за пенсиите, майчинството, болничните, както и други осигурителни плащания.

По думите на Румен Георгиев НЗОК е черна дупка - парите за нея всяка година се увеличават, а в същото време здравеопазването е неефективно - доплаща се по здравни пътеки, държавни болници стачкуват, има недостиг на здравни работници и денонощни аптеки в цели региони. "По тези въпроси ние, от БСП, казваме, че трябва да има нов подход и реформа в бюджета на НЗОК и в здравната политика. Предлагаме да има намаляване на ставките на ДДС за лекарствата на 9%, а лекарствата за децата до 14-годишна възраст да са безплатни. Тези реформи ще дадат глътка въздух на крайно бедните хора", каза Георгиев. Според него  управляващите през последните години не вникват в същността на проблема в здравеопазването.

Румен Георгиев коментира проблема с фиктивните болнични. Според него  вече отхвърленото предложение първият ден от болничните да е наплатен е нямало как да се осъществи при положение, че хората се осигуряват и си плащат здравните вноски. "Няма как държавата и управляващите от ГЕРБ да лишат от тези осигуровки работещите", каза още народният представител.