Георги Михайлов: Предлагате мерки на парче, които не решават основните въпроси на здравеопазването

29.11.2019 г.

„Педиатър съм с почти 40 години стаж. Моля ви, г-н министър, с Вас се познаваме почти от 20 години, обърнете се наистина, не използвайте лексика като „актуализация“, „синхронизация“, „модернизация“. Вие, като много интелигентен човек, не виждате ли, че има много сериозни проблеми в здравната помощ за децата?“, това попита народният представител проф. Георги Михайлов министъра на здравеопазването от трибуната на Народното събрание. „Това са мерки на парче, които не решават основните въпроси на здравеопазването. Моля ви като българин, като човек, който е преживял съдбите на много деца в моя живот, обърнете се наистина към тези деца и към българската нация, опитайте се да решите тези проблеми. Останалото са само думи“, категоричен беше той.

 

Георги Йорданов: Това не е пътят. Може ли болница да съществува без спешно отделение?

„Току-що министърът на здравеопазването каза, че организират спешното лечение на децата, които изпадат от една болница и имат нужда от интензивни грижи. Точно по тази пътека мина за съжаление и детето, което почина. Това дете, което се нуждае от реанимация, ние трябва да го установим, да извикаме линейката и да го закараме в „Пирогов“ - то вече няма да има нужда. Това не е пътят. Може ли болница да съществува без спешно отделение?, това попита народният представител Георги Йорданов.

 

Христо Проданов: За да се уважаваме, трябва да дебатираме, за да решаваме проблеми

„Виждате ли, г-жо председател, когато отхвърлихте процедурата за изслушване – вместо да беше приета тя и да обсъждаме важен въпрос, сега министърът излезе да обяснява, че не иска да се обръщаме към него с „уважаеми господин министър“. Уважаеми господин министър, събрали сме се тук да дебатираме и спорим, да решаваме проблеми. Да се уважаваме е задължително и ние го спазваме. Но за да се уважаваме, трябва да дебатираме, за да решаваме проблеми. Криенето на проблемите задълбочава проблемите ни“. Това заяви от трибуната на НС зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

 

Стоян Мирчев: Това е най-политическият орган и тук се правят политиките, които разрешават проблемите

„Министърът излезе и каза, че тук не е мястото за политизиране на проблемите. Редно е да му обясните, че това е най-политическият орган и тук се правят политиките, които разрешават проблемите. Ако един министър не знае това и си мисли, че идва просто да разговаря на експертно равнище, много е сгрешил. Интензивно отделение на национална педиатрична болница е с 4 легла. Какви политики има, когато интензивното в София има 4 легла? Раздаването на пари, наливането в кофа без дъно, не разрешава никакви проблеми.  Вие, г-жо председател, трябва да го призовете от тази трибуна да каже как и чрез какви политики ще реши най-накрая проблемите в българското здравеопазване. И ако не може да отговори на този въпрос, да си подаде оставката“. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев.

 

Младен Тимчев: Много болници отговарят на критериите само по документи

„Каквато е организацията на Народното събрание, такова е и състоянието на българското здравеопазване. Проблемът с липсата на кадри в болниците е хроничен проблем и не е само с педиатричната болница”. Това заяви народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че много от болниците имат по две легла и са кръстени като интензивни отделения. „Много болници, включително и  педиатрията, отговарят на условията само по документи.Трябваше да се случи нещастието с това дете, за да лъснат и тези проблеми със здравеопазването в България”, завърши Тимчев.

 

Филип Попов: ГЕРБ бягат от разговор за проблемите в здравеопазването

„За съжаление от ГЕРБ спазват правилника само когато имат интерес от това. В правилника не е  написан точен час за изслушване на министър. От БСП искахме изслушване на министър Ананиев, но процедурата беше отхвърлена от ГЕРБ”. Това каза депутатът от БСП  Филип Попов. Той коментира, че управляващите бягат от разговори за състоянието на българското здравеопазване и са скрили министъра от този разговор. „Парламентът е място за разискване на политики, а не даване на калпак на болниците от министър председателя от стъклото на джипа”, допълни Попов.