Свърши периодът на търпимост

Сеп 05, 2010 Новини БСП в медиите 0 1474

  Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев в „Неделя 150" на БНР: Водещ: Добър ден на лидера на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев

 

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев в „Неделя 150" на БНР:



Водещ: Добър ден на лидера на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден и честит рожден ден.
Водещ: А, не, не, това в предаването не искам. Не е мястото тук.
Сергей Станишев: Живи и здрави.
Водещ: Понеже Иван Костов тук още спомена за здравната каса. Нека да започнем от нея. Парите за здравната каса. Били са повече, сега са по-малко, къде отидоха, според вас? Вие самият говорихте за това в Народното събрание.
Сергей Станишев: Точно така. Аз искам да ви припомня, че г-н Божидар Нанев, бившият министър на здравеопазването в кабинет на ГЕРБ, беше заявил, че към края на миналата година резервът на здравната каса е бил 860 млн. лв. После се оказа, че е 800 млн. лв. Това го заяви г-жа Борисова, новият министър на здравеопазването. И после започна да се споменава сумата от 425 млн. лв., ако не се лъжа. И точно за това ние настоявахме да има парламентарна анкетна комисия.
Водещ: Добре, защо няма такава комисия? Г-н Костов каза, че и той иска да има парламентарна анкетна комисия.
Сергей Станишев: Ами защото мнозинството от ГЕРБ и от „Атака" не го подкрепиха.
Водещ: Ще настоявате ли още?
Сергей Станишев: Разбира се, защото не е никакъв проблем, ако не е имало злоупотреби, ако не е имало използване на този резерв за други нужди на правителството - да се събере такава комисия, да провери в БНБ, в Министерство на финансите каква е сумата на резерва, защото това са пари от вноските на българските граждани за здраве именно и този резерв е пазен в случай, че нещата настъпят, че се случат лоши неща, че няма достатъчно средства в бюджета.
Водещ: Добре, направете я тази анкетна комисия.
Сергей Станишев: И това го предлагаме вече повече от половин година. И ние отправихме и сигнал до главния прокурор, след като парламентарната мнозинство толкова упорито не желае да каже колко са парите, къде са, по какви сметки, значи има нещо гнило.
Водещ: Министърът на финансите каза в петък една точна сума.
Сергей Станишев: Нямаме доверие в това, което казва, защото те казват различни неща.
Водещ: Разминаване на цифрите и сумите, така ли?
Сергей Станишев: Да, точно така, на едно и също правителство. И същевременно има огромен недостиг на средства в здравеопазването. Аз изобщо не знам дали управляващите от ГЕРБ изобщо осъзнават до какво състоянието е докарано здравеопазването и как това влияе върху хората. Но ще ви дам пример от конкретни болници, за които са ми разказвали лекари какво е състоянието. Първо - няма пари за консумативи, няма пари за лекарства. Отложени са с 3 месеца планираните операции. Знаете ли какво означава това - човек с онкологичен проблем да му се отложи операцията с 3 месеца, когато въпросът е на живот и смърт. Знаете ли какво означава, когато първо не се плаща за храна в продължение на месеци, защото правителството не превежда нужните пари на болницата и след това някой се отказва да осигурява храна без пари. И сега се правят конкурси за хранене на болните за 2 лв. на ден по 65 стотинки едното хранене.
Водещ: Затворникът има 3 лв. на ден.
Сергей Станишев: Ами да, а болният има по 65 стотинки на хранене. Системата е абсурдно, в пълен хаос е. И крайните, които плащат за това, са хората. Защото какво се случва вече? Искат им пари за всичко. Искаш да влезеш на операция - допълнително доплащане. Искаш лекарства - плати си ги сам. Говоря в болница. Това означава пълен колапс, кома на системата.
Водещ: Добре, и ще искате вот на недоверие. В здравеопазването ли ще бъде или още не сте решили?
Сергей Станишев: Това е един от възможните и най-остри проблеми, които показват неспособността и некомпетентността на правителството. Това не е само наш въпрос. Ние започваме консултации с другите парламентарни партии, които не подкрепят правителство, естествено с ДПС, с независимите. Аз не си правя илюзии за позицията на партиите, които подкрепят управляващите, говорят за Синята коалиция и за „Атака".
Водещ: Да. Синята коалиция казаха, че няма да разговорят за вота на недоверие.
Сергей Станишев: Вижте, в политиката има едно правило - ако подкрепяш правителството във вот на недоверие, ти си част от управляващото мнозинство, ти си част от управлението, ти носиш отговорността. За това е много смешна позицията на Синята коалиция.
Водещ: Но вие още не сте провели разговорите и не знаете точно за какво ще искате.
Сергей Станишев: Аз зная какво е казал г-н Костов, че няма да подкрепят и няма да участват в такива разговори. Добре, това е просто позиция. И няма какво да се правят на опозиция - да критикуват управляващите за едно или друго решение, за един или друг детайл, но да ги крепят. Защото те поемат отговорността за всичко, което прави правителството, след като искат да остане на власт.

Водещ: Г-н Станишев, ето че прехвърлихме моста и към бюджета, искам да чуя и вашето мнение.
Сергей Станишев: Всяка парламентарна група определя своята дистанция към управляващите чрез гласуване по отношение на бюджета, по отношение на вота на недоверие. И до колкото си спомням, и актуализация на бюджета беше подкрепена от Синята коалиция.
Водещ: Но кажете за бюджета вашето мнение, защото това ще бъде един от най-големите проблеми от тук нататък.
Сергей Станишев: По отношение на бюджета има два фундаментални проблема. Единият е дали ще бъде изпълнен и този актуализиран бюджет.
Водещ: Според вас?
Сергей Станишев: Има риск да не бъде изпълнен, въпреки, че трябва да кажа честно, че в този недоимък на средства за основни системи, правителството остави личен резерв на премиера около 1,2 млрд. лв.
Водещ: Наричате го личен резерв.
Сергей Станишев: Да, резерв в рамките на бюджета за непредвидими нужди на правителството, които могат да бъдат харчени по един или друг начин в зависимост от нуждите на правителството. Така че, въпреки че има огромен недостиг на средства, не могат да съберат приходите, с всички шумни операции на МВР, на НАП, на Митници, какво се оказа? Премиерът каза „Най-добрата антикризисна мярка са арестите". Толкова много арести, всеки ден има операции на МВР с все по-екзотични наименования. Минаха към човешкото тяло и неговите части. Резултатите са, че приходите са много по-малко от планираните дори в актуализирания бюджет. Но за това си имат този резерв на правителството. Добре, този година е единият проблем, но големият проблем идва догодина, защото аз не виждам рязко подобряване на икономиката и някакви сигнали за повишаване събираемостта на приходите. И въпросът е след като тази година фискалния резерв, който оставихме като наследство, той беше 8,2 млрд. бъде изяден, опоскан за текущи нужди на правителството и ще падне до 4,5 млрд., както е планирано в актуализирания бюджет - с какво догодина ще се финансира дупката в бюджета и бюджетният дефицит. То има няколко начина - или намаляване на разходи и доходи, в това число пенсии, или увеличаване на данъци, или влизаме на заем от МВФ.
Водещ: Отречено от министър Дянков.
Сергей Станишев: Вижте, много неща бяха отречени. Премиерът отрече, че ще има дума замразяване в свое изказване. Но в рамката до 2013 г. правителството взе решение - до 2013 г. няма да има увеличаване на доходи, няма да има увеличаване на пенсии.
Водещ: Не, това може би не се казва точно така.
Сергей Станишев: Точно замразяване се казва, защото е записано в решение на правителството до 2013 г. да няма увеличение на доходи и на пенсии. Това не са мои думи, това е решение на българското правителство. А междувременно инфлацията пълзи, увеличават се цени на хляба, на олиото, увеличават се цените на енергоносители. Сега предстои отоплителен сезон. И социалните измерения на невъзможността правителството да проведе антикризисна програма са ужасни. Особено извън столицата, навсякъде из страната безработицата расте.
Водещ: Казахте вчера, че е възможно ГЕРБ сам да инициира предсрочни парламентарни избори. Поради тези причини ли ще го направят или?
Сергей Станишев: Това е един от сценариите, които не бива да бъдат изключени, ако видят, че нещата ще излязат извън контрол, че няма да могат да запушат дупките, които създават сами във финансово отношение. Ако недоволството на хората започне бързо да расте, ще се постараят, може би, да изпреварят развитията, за да спечелят малко повече, отколкото биха спечелили година по-късно. Това не е гарантирано като сценарий, но не е изключено.
Водещ: Едно изречение само за новия политически сезон?
Сергей Станишев: Новият политически сезон ще бъде остър, защото розовите времена за ГЕРБ свършиха. Свърши периода, в който имаше търпимост. Защото, хайде първо - неопитно правителство, после - дайте да видим какво ще направят. Но мина една година и резултатите почти във всички сфери са много тежки най-вече за хората, за ежедневието на българина и хората започват да разсъждават вече не с това, което им се показва, а правителството и премиерът извират от всички медии - сутрин, обед и вечер, 24 часа в денонощието - а по това как живеят, всъщност дали живеят днес по-добре от преди една година или по-зле. И огромната част от българите живеят по-зле и което е по-страшното, с много по-несигурна и лоша перспектива за утрешния ден. За това основна роля на опозицията е да бъде в час с това, което хората очакват. Да бъде остра към грешките, а бих казал и към моралните нарушения от страна на управляващите, защото парламентът свърши с един скандал предишната сесия - с фалшификацията на Закона за прекурсорите и наркотичните вещества, където депутати от ГЕРБ фалшифицираха закон на Република България, но се измъкнаха с едни оставки, но останаха депутати с всичките привилегии, и започна парламентът с друг скандал - за конфликт на интереси на председателя на здравната комисия. Това показва, че има двоен стандарт в управляващите към тези неща. Защото на скоро един лекар, шеф на отделение в ИСУЛ беше уволнен за това, че нарекъл чиновници в Министерство на здравеопазването олигофрени. А министър Божидар Димитров да се махне ли за подобен гаф?
Водещ: Връщат го обаче докторът. А за министър Божидар Димитрова това е друга тема. Значи казвате, че новия парламентарен сезон ще бъде белязан от гафове и скандали, така ли?
Сергей Станишев: Ще бъде белязан от все по-остра и аргументирана критичност от страна на опозицията и все по-голяма нетърпимост от страна на обществото към поразиите на управляващите.
Водещ: Благодаря ви.