Крум Дончев: БСП се състезава честно и коректно, вярва в приемствеността

Nov 16, 2019 Новини БСП 0 2174

16.11.2019

В спортa победителят е винаги само един – най-бързият, точният и безгрешният. При изборите, критериите за успех са различни, подредени йерархично, в зависимост от моралните ценности на участниците и затова победителите в тази надпревара могат да бъдат няколко. 

В този контекст, предимството в чисто математически план не те прави победител, ако си подвеждал народа и си репресирал в името на победата. Възходът на една партия не се изразява само в победите, които постига, но и в начина, по който печели. Изминалите избори бяха сравними с автомобилна надпревара по улиците на града в час пик. Единият автомобил не спазва правилника за движение, движи се с превишена скорост, минава на червено и стига пръв до финала, но рискувайки своето здраве и това на другите участници в движението. Такова безотговорно поведение рано или късно води до пътен инцидент и отнемане на способността за управление. Докато другия автомобил се движи според правилата и по очертания от закона път. Той напредва плавно, но сигурно и скоро тази стратегия ще се окаже печеливша. 

Победа, вследствие на силни негативни фактори като ниска избирателна активност и голям процент недействителни бюлетини, е нестабилна и води към бъдещи отливи. БСП се ориентира към конструктивния диалог и предложи реални и конкретни програми, заложи на силни кандидати и заклейми крайната агресия, прекрачваща политическите граници. Този подход доведе до успехите, които постигна на местните избори. Но това е само началото на скоростната отсечка.

Бъдещето на БСП е заложено в отстояването на политическата обективност и в представянето на нейните млади кадри. БСП се състезава честно и коректно, вярвайки в приемствеността

Една от основните теми, която се повдига на срещите с хората от цялата страна е свързана с приемствеността в политиката и за плавното предаване на щафетата от по-опитните към по-младите кадри. Това е естествен, неизбежен процес и в спорта, и в политиката. Когато той върви в своя логичен темп, води до своевременно подмладяване и до нов силен тласък напред. БСП стартира този процес при изборите за Европейски парламент, продължи го при местните избори и трябва да заложи на него и при следващите парламентарни избори. Социалистическата партия положи устоите и на друга тенденция – излизане от тясно партийните граници, разширяване на нейния мироглед и налагане на обективността в политиката за нуждите на нашето общество. 

Ръст за БСП на местните избори със 150 000 гласа в цялата страна в сравнение с 2015 година, 72 балотажа, на първи тур 35 спечелени общини – данни, придружени с постоянна възходяща тенденция в последните 4 избора – от 38 на 80 депутати при парламентарните избори, категорично спечелени президентски избори и единствената партия при изборите за европейски парламент с увеличаване на депутатите.

Посочените данни показват увеличение на доверито към БСП и за спад към управлението на страната.

Управляващата коалиция не е хомогенна - разединена е, хаотична, и е в непрестанна борба със себе си

Последният пример за това е взетото решение да не се изплаща първия ден от болничните. Центърът на отговорност и наказание се измести от тези, които издават или ползват фалшиви болнични към майките с деца, хронично болните и към всички онези, които са изрядни служители, но поради обективни обстоятелства им се налага да ползват болничен, за който са си платили предварително посредством осигуровките, които плащат. Това издава невъзможността на управляващите да се справят с проблема. Взаимните нападки на коалиционните партньори по отношение на това кой е инициирал тези промени, доведоха до все по-засилено напрежение в коалицията и до допълнително подкопаване на доверието в това управление.

Това са проблеми, които вече са пропили българската действителност и дебатите по тях и прилагането на конкретни мерки вече не търпят отлагане. Непрекъсната промяна в нормативната уредба, регулираща здравеопазването ни и крайната му комерсиализация създават несигурност и понякога застрашават човешкото здраве. Образованието и науката претърпяват сривове и не се очертава тенденции за тяхното развитие. Повечето сфери в обществото ни са в застой или пораждат редица съмнения и противоречия. Изходът е в разработването на конкретни програми, на дългосрочни стратегии и в провеждането на задълбочен, аргументиран дебат за тяхното прецизиране и въвеждане в сила. Болезнените проблеми трябва да са на дневен ред постоянно, а не само за месеците на предизборните кампании. БСП осъзна този си дълг и разработи „Визия за България“. Програма, която води със себе си надеждата в настоящето и сигурността в бъдещето. Програма, която прокарва път, водещ до победа не на една или друга българска партия, а до победа на българското общество.