Георги Гьоков : Отново ще предложим преизчисляване на всички пенсии

С този бюджет на ДОО управляващите ни отдалечават тотално от социалната държава

„Бюджетът на ДОО за 2020г. и липсата на съществени промени не отговарят на очакванията на обществото за справедливост. Той не предлага нови политики, мерки и решения и е копи - пейст на предишните бюджети на управлението на Борисов от 10 години назад. Бюджетът на ДОО за 2020 година отхвърля всяка възможност за социалното развитие във възходящ аспект и ни отдалечава тотално от разбирането за социалната държава”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебата за бюджета за ДОО за 2020г.

Той обясни, че въпреки увеличението на доходите в последните години, благосъстоянието на българина не се променя значително : „Напротив – богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни. Според статистиката у нас, само за една година, има 90 нови българи с влогове над 1 милион лева и милионерите са вече 916. Т.е. от всеки 7500 българи един е милионер, но за сметка на това пък 3500 са крайно бедни”. Гьоков обясни, че  характеристиката на обществото ни е нарастваща бедност и неравенства, неефективно здравеопазване, висока смъртност и най-ниска продължителност на живота, а този бюджет я затвърждава.

„Дефицитът във фонд „Пенсии“ не расте, но отново повдига въпроса за чия сметка е тази финансова стабилност? И отговорът е: за сметка на най-уязвимите групи от населението и лишаването им от права. За сметка на неадекватните и мизерни пенсии на нашите майки и бащи”, каза Гьоков.

Социалистът подчерта, че от 1 януари 2020 г. линията на бедност ще е 363 лева и  минималната пенсия остава под линията на бедност със 130 лв.  „ Средната пенсия и след евентуалното й увеличаване с 30 лева, забележете - от 01 юли догодина, отново ще е съизмерима и опасно близко до линията на бедност в страната. Това е крайно неприемливо не само за БСП и ПГ на "БСП за България", а е крайно неприемливо и за българското общество като цяло”, заяви  народният представител.

Той бе категоричен, че БСП смята, че тези символични 6,7% са крайно недостатъчни и не решават проблема с нарастващите разлики между „стари“ и „нови“ пенсии.

 Гьоков изрази мнение, че социално-осигурителната система трябва да бъде организирана по такъв начин, че да осигурява стабилност и сигурност на доходите на бъдещите пенсионери, които днес са активни участници в осигурителния процес.

„Системното пренебрегване на предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите са в синхрон с другите неадекватни действия на управляващите. Излишно е да казвам, че при представяне на нашия алтернативен Бюджет на ДОО отново ще предложим преизчисляване на всички пенсии  на пенсионерите", заключи Георги Гьоков.